Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

İBB’de açılacak Kürtçe kurslar için İstanbul’daki Kürtlere çağrı

277

Hakkı Savunanlar Platformu Başkanı İlyas Buzgan, İSMEK bünyesinde başlayacak olan Kürtçe kurslar için başvuruların başladığını hatırlatarak İstanbul’da yaşayan Kürtlere bu kurslara ilgi göstermeleri çağrısında bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 12 Aralık 2019 tarihinde Kürtçe kurs için eğitmen alınacağını duyurmasınının ardından, Hayat Boyu Öğrenme Merkezi (İSMEK) bünyesinde Kürtçe kurs için başvurular başladı.

İSMEK’in sitesiüzerinden başvuruların kabul edildiği kurslar için başvurular, İstanbul’un Esenyurt, Kıraç, Fatih, Bağcılar ve Şişli-Mecidiyeköy’de kayıt alınacak.

135 kişilik kontenjanın ayrıldığı kurslarda A1 seviyesinde Kürtçe öğretilecek. Kurslar 136 saat sürecek ve sonrasında katılımcılara sertifika verilecek.

“Şu ana kadar 80 kişi kayıt yaptırdı”

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Hakkı Savunanlar Platformu Başkanı İlyas Buzgan, Kürtçe kursların açılması için daha önce de İBB yetkilileri ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile temas halinde olduklarını söyledi.

Buzgan, “11 Ocak 2019’da yerel ve mahalli seçimlerden önce İSMEK’lerde Kürtçe kursların açılması için CHP Genel Başkanı sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile ve daha sonra da İBB Başkanı sayın Ekrem İmamoğlu ile görüşmemiz oldu. Temelde Kürtçe kurslar için taleplerimiz oldu, İSMEK’lerde onlarca dilde kurs verildiğini ancak Kürtçe (Kurmanci ve Zazaki) kursların olmamasını insan haklarına aykırı olduğunu dile getirdik. Seçimlerden sonra da görüşmelerimiz oldu. Bu talebimizi normal gördüklerini ve destek vereceklerini söylediler” dedi.

Geçen yıl ağustos ayında Kürt Dili ve Edebiyatı mezunu bir grupla birlikte Kılıçdaroğlu ile İstanbul’da bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden İlyas Buzgan, CHP liderinin İSMEK’te Kürtçe kurslarının hayata geçirileceği yönünde taahhütte bulunduğunu anımsattı.

İSMEK sitesinde başvuru ilanının 2 gün önce yapıldığını belirten Hakkı Savunanlar Platformu Başkanı, ancak sitedeki teknik arızanın giderilmesinin ardından Kürtçe kursları için başvuruların bugün 08:00’den itibaren başladığını söyledi.

Buzgan, “Kurslar şimdilik İstanbul’un Avrupa yakasındaki Esenyurt, Kıraç, Fatih, Bağcılar ve Mecidiyeköy ilçelerinde açıldı. Başvurular 25 Ocak tarihine kadar devam edecek. Bugün iki saat öncesine kadar da 80 kişi kayıt yaptırmış. Biz bunun arttırılıp çeşitlendirilmesi için çalışacağız” dedi.

Konuyu sosyal medya üzerinden paylaştıklarında çok olumlu tepkiler aldıklarını dile getiren Buzgan, önümüzdeki dönemde Anadolu yakasındaki ilçelerde de kurs açılmasını beklediklerini ve bu konudaki talepleri ilettiklerini ifade etti.

“Zazaca olmamasını essefle karşılıyoruz”

Kursların sadece Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinde açılmasını essefle karşıladıklarını belirten İlyas Buzgan, “Sayın İmamoğlu’dan Zazaca kursların da en kısa zamanda açılmasını talep ediyoruz. İstanbul’a 600-700 bin Zaza Kürt var. Zazaca kurs olmaması yönünde yoğun eleştiriler geliyor, ben bu eleştirileri göğüslüyorum” diye konuştu.

İstanbul’da ikamet eden Kürtlere kurslara ilgi göstermeleri çağrısını yineleyen Hakkı Savunanlar Platformu Başkanı Buzgan, “Kürtlerin Kürtçe kurslara başvurup kayıt yaptırmalarını ve bu konuda duyarlılık göstermelerini bekliyoruz. Bu bizim çağrımızdır. İstanbul’da çok sayıda kurum, sivil toplum kuruluşu ve yayın evleri var. Onlardan da Kürtçe kurslara teşvik konusunda gerek yazıları ile gerek yayın ve programları ile çaba sarfetmelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş