Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Berhem Salih o Kürt partisinin başına geçiyor

192

Geçtiğimiz ay 4’üncü kongresini gerçekleştiren KYB’de önümüzdeki hafta toplanacak olan Başkanlık Divanı, partinin yeni lider şemasını da belirleyecek. Parti başkanlığı için ise Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih’in ismi öne çıkıyor.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) uzun bir aranın ardından 21 Aralık 2019’da 4’üncü kongresini gerçekleştirdi. Kongrede partinin yönetim şekli ve şeması ile iç tüzüğünde değişikliklere gidildi. Partinin yürütme organı ve KYB çıkarlarının korunmasından sorumlu olan Yüksek Siyasi Meclisi’nin 124 kişilik üyeleri belirlendi.

İç tüzük için komisyon kuruldu

Kongrede ayrıca iç tüzüğün düzenlenmesi de onaylandı ancak uygulaması KYB Başkanlık Divanı inisiyatifine bırakıldı.

KYB Başkanlık Divanı 14 Aralık’ta gerçekleştirdiği ilk toplatında Yüksek Siyasi Meclis üyelerinden oluşan 20 kişilik bir İç Tüzük Düzenleme Komitesi seçti.

KYB Başkanlık Divanı toplatısına başkanlık eden en yaşlı üye olan Mustafa Çavreş, belirlenen komisyonun iç tüzük maddelerinin üzerinde birer birer durarak çalışacaklarını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Çavreş, “Tüzük hazır olduğunda da Başkanlık Divanı’nın onayına sunulacak” diye belirtti.

KYB Yüksek Siyasi Meclisi üyesi Arez Abdullah da İç Tüzük Düzenleme Komisyonu için 20 kişinin belirlendiğini ancak konunun ucunun açık bıraldığını belirterek, “İç tüzük hakkında görüş belirtmek isteyen arkadaşlar da bu çalışmaya katılabilir” dedi.

Komisyon belirlendikten hemen sonra çalışmalarına başladı. Komisyon üyesi Zübeyir Osman da en fazla iki hafta içerisinde çalışmalarını neticeye kavuşturacaklarını aktardı.

25 Ocak’ta Başkanlık Divanı’na sunulacak

KYB Kongresi’nde, partinin yeni yönetim ve işleyişine göre 76 madde ve birçok bentten oluşan iç tüzüğün değiştirilmesi kabul edilmişti.

Arez Abdullah, komisyonun çalışmalarını 25 Ocak tarihinde düzenlenecek olan 2’inci Başkanlık Divanı toplantısına kadar bitireceğini söyledi.

Kongrede, parti için yeni bir yönetim şeması belirlenmesi ve Yüksek Siyasi Meclis tarafından yönetilmesi önemli karar ve değişim olarak öne çıktı. Kongre 121 üyeden oluşan bir Yüksek Siyasi Meclis seçilmesine karar verdi. Ancak daha sonra Kürdistan Parlamentosu Başkanı Rewas Fayiq, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin de katılmasıyla bu sayı 124 olarak belirlendi.

Yeni başkan veya genel sekreter belirlenecek

KYB Başkanlık Divanı toplantısında en çok tartışılması beklenen konuların başında partinin yönetim şeması, yeni başkan veya genel sekreteri ve yardımcılarının kimler olacağı konuları geliyor.

Arez Abdullah, partinin heykeli ilk toplatıya kadar da netleşip onaylanmadığı için yeni başkanı seçemediklerini söyledi.

Partide Celal Talabani’den sonra başkan veya genel sekreterliği getirileceği düşünülen isimlerin başında Berhem Salih geliyor. Başkanın ayrıca bir veya birden çok yardımcısının belirleneceği de konuşuluyor. Başkan yardımcılığı için en güçlü aday ise Talabani’nin oğlu Pavel Talabani. Üç ayrı dosyaya bakan üç başkan yardımcısı ile birlikte partinin en üst yönetim kadrosunun beş kişiden oluşacağı belirtiliyor.

Konu hakkında konuşan Zübeyir Osman da, “Henüz tartışmanın o kısmına gelmedik ancak üzerinde ençok tartışılan konu olacağını tahmin ediyorum. Bu konuda birçok senaryo var. Mesela birden fazla başkan yardımcısı olmasından bahsediliyor” dedi.

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş