Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Koronavirüs’te bugün ne oldu: Kürdistan’dan ilk ölüm haberi

249

Çin’de ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs (Kovid-19) salgınında ölü sayısı giderek artıyor. Dünya genelinde 3 bin 200’den fazla kişi yaşamını yitirdi.

Çin’den sonra virüsün en hızlı yayıldığı ülkeler İtalya, Güney Kore ve İran… Polonya’da ilk koronavirüs vakası tespit edildi. Polonya Sağlık Bakanı Lukasz Szumowski, Almanya ziyareti sonrası ülkeye dönen bir kişide, yapılan yeni tip koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını duyurdu.

Irak Kürdistan’ından da ilk ölüm haberi geldi. Alarm halinde olan İtalya’da hükümet tarafından virüsle mücadele amacıyla kurulan Bilim Kurulu bir dizi sıkı tedbir içeren bir rehber hazırladı.

Gün içerisinde yaşanan gelişmeler şöyle:

19:22-Lufthansa, koronavirüs nedeniyle 150 uçağını yere çekiyor
Alman havayolu şirketi Lufthansa tarafından yapılan açıklamada, koronavirüs salgını nedeniyle gelen seyahat yasaklarının ardından filoda bulunan 150 uçağın yere çekileceği belirtildi. Açıklamada, 150 uçağın 25’inin kıtalararası uçuşlarda kullanılan uçaklar olduğu ifade edilerek, “Olağanüstü koşulları karşılayacak şekilde planlarımızı dinamik olarak ayarlıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Geçtiğimiz hafta 23 uçağın yere indirildiğini kaydeden Alman havayolu şirketi, son olarak 24 Nisan’a kadar Çin’e ve 30 Nisan’a kadar Tahran uçuşlarını askıya aldığını duyurmuştu.

19.04 – İtalya’da futbola virüs engeli
İtalya Kupası yarı finalinde Napoli ile Inter arasında yarın akşam oynanması planlanan rövanş mücadelesi, ülkedeki koronavirüs salgını nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

17.53 – İsrail, Avrupa ülkelerinden gelen yabancıları almayacak
İsrail koronavirüs nedeniyle Almanya ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu beş Avrupa ülkesinden gelen yabancıları ülkeye almayacak.

17.00 – İtalya’da okullara koronavirüs tatili
Koronavirüsün Avrupa’da en çok etkilediği ülke olan İtalya’da tüm okullar mart ayının ortasına kadar tatil edildi. Ölü sayısının 79’a ulaştığı ülkede hükümet, üniversiteler dahil olmak üzere tüm okulların tatil edildiğini duyurdu. Reuters’ın ANSA’dan aktardığı habere göre okulların en az mart ayının ortasına kadar kapalı kalması bekleniyor.

16.00 – Irak Kürdistanı’nda ilk ölüm gerçekleşti
Irak Kürdistan Özerk Yönetimi Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Süleymaniye vilayetinde bugün Kovid- 19 taşıdığı tespit edilen 63 yaşındaki bir kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Kürdistan basınında çıkan haberlerde, söz konusu kişinin imam olduğu ve sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine bugün hastaneye gittiği ifade edildi. Yerel medyada ayrıca, ismi paylaşılmayan Kürdistanlı imamın kalp rahatsızlığı olduğu ve daha önce üç defa ameliyat geçirdiği bilgisine yer verildi. Irak’ta teyit edilmiş Kovid-19 vakası 32 olarak açıklanmıştı.

14.15- İran Cumhurbaşkanı: Koronavirüs tüm şehirlere yayıldı
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yaptığı açıklamada, “Koronavirüs neredeyse bütün şehirlere yayıldı” ifadelerini kullandı. Ülkede ölü sayısı 92’ye yükseldi.

İran Sağlık Bakanlığı da, korona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 92’ye, vaka sayısının ise 2 bin 822’ye yükseldiğini açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) kurumlarında bir kişinin koronavirüse yakalandığı açıklandı. Brüksel merkezli AB kurumu olan Avrupa Savunma Ajansı’ndan bir yetkiliye yapılan Kovid-19 test sonuçlarının pozitif çıktığı doğrulandı.

Yetkiliye koronavirüs testinin görev üzerine gittiği İtalya’dan dönüşü sonrası yapıldığı belirtildi. Avrupa Komisyonu sözcüsü Dana Spinant gazetecilere verdiği demeçte, “Bu vakanın doğrulandığı bize bildirildi” ifadelerini kullandı.

13.00- İtalya’da Bilim Kurulu rehber hazırladı
BBC Türkçe’nin haberine göre koronavirüs bağlantılı can kaybının 79’a, vaka sayısının da 2 bin 502’ye yükseldiği İtalya’da, hükümet tarafından virüsle mücadele amacıyla kurulan Bilim Kurulu bir dizi sıkı tedbir içeren bir rehber hazırladı.

Bu tedbirler arasında yaşlıların kalabalık yerlerden uzak durması; tokalaşmaktan ve öpüşmekten kaçınılması; diğer insanlara bir metreden fazla yaklaşılmaması ve spor etkinliklerinin seyircisiz oynanması gibi tavsiyeler yer alıyor.

Bilim Kurulu’nun tüm ülkede 30 gün geçerli olmak üzere hazırladığı tavsiye paketinin Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesi ve resmiyet kazanması bekleniyor. Pakette yer alan uyarılardan bazıları şöyle:

75 yaş üzerindekiler ile 65 yaşın üzerinde ve hasta olanların kalabalık yerlerden uzak durması
Kucaklaşma, tokalaşma ve öpüşme gibi selamlaşmalardan kaçınılması
Sıradan bir grip nedeniyle de olsa ateşi olanların evden çıkmaması
Diğer insanlarla araya en az bir metre mesafe koyulması (güvenli mesafe)
Güvenli mesafenin mümkün olmadığı etkinlikler ve spor faaliyetlerinin seyircisiz oynanması
Disko, bar gibi kapalı kalabalık mekanlardan uzak durulması; tiyatro, sinema gibi mekanlarda yer düzeninin mesafeli olacak şekilde ayarlanması
Özellikle sağlık ve kamu hizmetleri personellerini ilgilendiren konferans ve kongrelerin ertelenmesi.

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş