Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Türkiye-Çin-Ermenistan hattında ‘Ağrı Dağı’ krizi

326

ÖZGÜR ÜLKE-  Çin’in Ermenistan’a gönderdiği yardım paketlerinde yer alan “Ağrı Dağı” ifadesi nedeniyle Türkiye,Ermenistan ve Çin arasında kriz yaşandı. Dış İşleri Bakanlığı Çin Büyükelçiliğinden izahat istedi.

Çin’den Ermenistan’a Covid-19 Salgını ile Mücadele kapsamında gönderilen yardım kutularındaki mesajda, “Dostluğumuz Ağrı Dağı’ndan daha yüksek ve Yangtze nehrinden daha uzun olsun” ifadeleri, Türkiye’nin tepkisine yol açtı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ermenistan’a gönderdiği yardım paketlerinde Ağrı Dağı’na atıfta bulunulmasına ilişkin açıklama yaptı.

Aksoy açıklamasında, konu hakkında çıkan haberler üzerine 11 Nisan günü Ankara’daki Çin Ankara Büyükelçisi ve Pekin’de de Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunularak izahat istendiğini belirtti.

Aksoy, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Ermenistan’a gönderdikleri yardımların bir yerel yönetim tarafından hazırlandığını ve bir özel şirket tarafından Erivan’a ulaştırıldığını, söz konusu yerel yönetim tarafından paketlerin üzerine sadece Çince ifadeler yazıldığını ve bunlarda Ağrı Dağı’ndan bahsedilmediğini, Ağrı Dağı’na atıf yapan İngilizce ifadelerin ise sonradan eklendiğinin anlaşıldığını bildirmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi halihazırda durumun araştırılmakta olduğunu ve sonucundan tarafımıza bilgi verileceğini söylemiş ve bu vesileyle Çin Halk Cumhuriyeti’nin Türkiye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu ifade etmiştir.”

Yardım kutularında tıbbi malzeme bulunuyor

Ermenistan medyasına göre Ermeni ve Çinli hayırseverlerin kargo ile Erivan’a gönderdiği yardım kolilerinde 120 adet solunum cihazı, iki oksijen istasyonu, 60 bin adet Covid-19 test kiti, 280 bin adet maske, 20 bin koruyucu gözlük, 100 bin koruyucu giysi ve ilaç bulunuyor.

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş