Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Fotoğraflarla Kürt kolbelerin zorlu yolculuğu

156

ÖZGÜR ÜLKE- İşsizliğin had safhada olduğu Rojhılat’da yüz bine yakın kişi geçimini sağlamak için sınır ticareti olarak bilinen bu işi yapıyor.

Yük taşıyıcı olarak adlandırılan “Kolberler”, 80 – 120 kilo ağırlığındaki yükleri, tehlikeli yollardan geçerek sınırın diğer tarafına taşıyor.

Bazen bir grupta 600’e yakın kolber bulunuyor. Yol uzun, karlı, kışlı, yağmurlu. Dağlar ve bayırlar aşılıyor. Bir yanlış adım bazen sırtındaki ağır yükle birlikte kolberin hayatına mal oluyor. Rojhılat ile Kürdistan Bölgesi sınırları arasında bulunan Qetilga denen bölgede şu ana kadar en az 100 kolberin kayalıklardan düşerek öldüğü söyleniyor.

Bu tehlikeli işi yapan Kürtler, sık sık İran devlet güçlerinin saldırılarına maruz kalıyor. Silahların gölgesinde, ölümü göze alarak yapılan bu yolculuk, evlerine bir lokma ekmek götürmek uğruna başlıyor.

Kolberler içerisinde 15 yaşındaki ergenlerden 60 yaşındaki dedelere kadar her yaş grubundan insanlar var. Üstelik sırtladıkları yükün teminatını da vermek zorundalar. Yükünü kaybeden kolber, yüyük parasını sahibine vermek zorunda.

Bazı yolculuklar 12 saat, bazıları ise daha uzun sürüyor. Bazen öyle anlara denk geliyorlar ki birbirlerinin yardımına dahi koşamıyorlar. Böylesi durumlarda ölümle burun buruna kalan kolber kaderine razı olmak zorunda kalıyor.

Rojhılat insan hakları örgütleri raporlarına göre, son bir yıl içerisinde 50 Kürt kolber sınırda yaşamını yitirdi, onlarcası da yaralandı.

Hayatını kaybedenlerin yüzde 70’i İran askerleri tarafından hedef alınıyor. Diğerler ölümler ise doğal felaketler ve zorlu yolculuk şartları nedeniyle gerçekleşiyor.

09-05-2020 1

09-05-2020 1

09-05-2020 2

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş