Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Yürüyüşe yönelik engellemeye tepkiler: ‘Kürt halkı üzerinde büyük bir baskı var’

HDP’nin “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”ne yönelik engellemelere tepki gösteren siyasi parti temsilcileri, “Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde ısrar etmemiz gerekiyor” dedi.

182

HDP’nin “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”ne yönelik engellemelere tepki gösteren siyasi parti temsilcileri, “Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde ısrar etmemiz gerekiyor” dedi.

Adana’da siyasi parti temsilcileri, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” sloganıyla 15 Haziran’da Edirne ve Hakkari’den başlatacağı yürüyüşe yönelik engellemeleri protesto etti.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Adana İl Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Mehmet Akdağ, siyasi iktidarın koronavirüs (Kovid-19) salgınını gerekçe gösterip yürüyüşü engelleme çalıştığını söyledi. Bu engellemelerin keyfi e Kürt halkının özgürlük mücadelesini bastırmaya yönelik olduğunu belirten Akdağ, 19 Haziran’da Hakkari yürüyüş kolunun Adana’da güçlü bir şekilde karşılanacağını ifade etti. Akdağ, “Özgürlük mücadelemizden asla taviz vermeyeceğiz. Bu baskı ve abluka ancak örgütlü mücadeleyle dağıtılır” dedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Meclis (PM) üyesi Osman Kara, siyasi iktidarın demokrasi ve adaletten korktuğu için HDP’yi engellemeye çalıştığını söyledi.

HDP’nin bu ülkede dengeleri sarsabilecek bir konumda olduğu için siyasi iktidarın hedefinde olduğunu dile getiren Kara, “HDP’ye destek aynı zamanda demokrasiye, barışa, eşitliğe, insan haklarına, adalete ve özgürlüğe destek anlamına gelir. Herkes bu adalet yürüyüşüne destek versin” diye çağrıda bulundu.

Emek Partisi (EMEP) Genel Yönetim Kurulu (GYK) Üyesi Halil İmrek, “Pandemi süreci hem ekonomik krizi derinleştirdi hem de iktidarın işçi sınıfı ve emekçi halk kesimlerine karşı saldırılarını arttırmasına yol açtı. Bu da toplumdaki hoşnutsuzluğu derinleştirdi. Yine bu süreçte emek ve meslek örgütlerini işlevsizleştirmeye kadar birçok yeni saldırının hazırlığı yapılıyor. Yaşanan baskı ve sömürü politikalarına karşı halkta birken öfkenin patlaması, sokağa yansıması ve birleşik bir halk hareketinin gelişmesini istemiyorlar. O açıdan HDP yürüyüşünü engelliyorlar” dedi.

Siyasi iktidarın, bütün demokrasi güçlerini mağdur ettiğini bu durumun da emek ve demokrasi güçlerine mücadeleyi birleştirme anlamında sorumluluk yüklediğini belirten İmrek sözlerini şöyle tamamladı:

“Haklarında yüzlerce fezleke hazırlanan siyasetçilerin vekillikleri bir bir düşürülüyor. Siyasi iktidarın HDP yerel yönetimlere yönelik tüm hukuksuzlukları karşısında demokrasi ve özgürlükleri savunmaya devam edeceğiz. HDP ile dayanışmayı içinde olacağız. Çünkü bu uygulamalara sessiz kalmak demokrasinin, hukukun yok sayılması, özgürlüklerin ortadan kaldırılmasına sessiz kalmak anlamına geliyor. Siyasi iktidarın saldırıları ve buna cevap olarak verilen mücadeleyi rutin bir uygulama olarak görmeyip demokrasi ve özgürlük mücadelesinde ısrar etmemiz gerekiyor.”

(HDP) Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, partilerinin yarın Hakkari ve Edirne’den Ankara’ya başlatacağı yürüyüş konusunda engellemelere rağmen ısrarcı olacaklarını söyledi.

Rûdaw TV’ye konuşan Zeyyat Ceylan, “HDP yürüyüş yapmak konusunda ısrarcı olacak. Yasak ilan edeceklerini biliyorduk. Hayatımızı yasaklarla doldurmuşlar. Ne yaparlarsa yapsınlar özgürlük, barış ve hak yürüyüşünde ısrarcı olacağız ve Ankara’ya ulaşacağız” dedi.

Ceylan, halka mesajlarını ulaştırmak istediklerini kaydetti.

Halk ve demokratik kurumlardan sahiplenme desteği istediklerini belirten Ceylan, yarın başlayacak yürüyüşün 10 gündür Kürt ve Kürdistan’ın gündeminde olduğunu ifade etti.

“Kürdistan ve Türkiye’de ziyaret ettiğimiz bütün Kürt ve demokratik kurumlar gönüllerinin bizimle hakikatle olduğunu söylediler” diyen Eş Başkan Ceylan, sözlerine şunları ekledi:

“Ziyaret ettiğimiz kurumlar zulüm ve haksızlığa karşı HDP, halk ve Kürtlerle birlikte olduklarını ifade ettiler. Güçlü bir destek var. Aynı zamanda AKP ve MHP’nin Kürtlere, HDP’ye ve demokratik topluma karşı yaptığı zulüm ve haksızlığa karşı büyük bir tepki var.

Halkımızın ve halklarımızın HDP’ye karşı olan sevgisinde hiçbir zaman şüphemiz olmadı. Halkımıza minnettarız. Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de şu anda çok farklı şartlarda yaşıyoruz. AKP ve MHP yönetimi diktatör ve faşist bir anlayış uyguluyor. Kendilerine göre keyfi uygulamalar yapıyorlar. Zulüm ve zorbalıkla insanların sokağa çıkmasını ve yürüyüşleri engelliyorlar.”

Ceylan, yürüyüş için halka çağrıda bulunmadıklarını dile getirerek, yürüyüşe milletvekilleri, il eş başkanları, HDP Meclisi ve seçilmiş belediye başkanlarının katılacağını belirtti.

Halkın hizmeti için bütün imkanları kullanacaklarını kaydeden Ceylan, şöyle devam etti:

“Zor bir dönemi yaşıyoruz. HDP ve Kürt halkı üzerinde büyük bir baskı var. Kürt halkı kadim bir tarihe sahip ve HDP de güçlü bir gelenekten geliyor. Bizi durdurmak istiyorlar ama buna güçleri yetmeyecek. Diz çöktürmek istiyorlar. Bunu şu ana kadar başaramadılar bundan sonra da başaramayacaklar. HDP ve toplumu teslim alamayacaklar. Yasak ve engellemeler çok olabilir HDP ve Kürtlerin siyasetinde özgürlüğe ve barışa sahip çıkmada büyük bir ısrar vardır. Barış, özgürlük, hak ve hukuk mücadelesinde bu saatten sonra Kürtlerin ne istediği konusunda sesimizi halkımıza, demokratik topluma ve dünyaya daha çok ulaştıracağız. Demokrasi ve halkımıza özgürlük istiyoruz. Kendimize istediğimizi ezilen bütün insanlara istiyoruz.”

Ceylan ayrıca, engeller olabileceğini ama aydınlık günlerin halkların ve Kürt halkının olacağını vurguladı.

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş