Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Bakanlıktan Figen Yüksekdağ açıklaması: ‘İkinci tutukluluğu sırada bekliyor’

1.061

HDP’nin eski genel başkanı Figen Yüksekdağ’ın aynı fiilden dolayı hakkında iki kez tutuklama kararı verilmesinin gündeme gelmesinin ardından ortaya çıkan tartışmalara ilişkin Adalet Bakanlığı açıklama yaptı. Bakanlık, Figen Yüksekdağ hakkında verilen ikinci tutuklama kararının “sırada beklediğini” belirterek yeni bir tartışmaya neden oldu.

Bakanlığın “Bu tutukluluğu infaz edilmek üzere sırada beklemektedir” açıklamasına Figen Yüksekdağ’ın avukatı Ezgi Güngördü’den tepki geldi. Güngördü, “Böyle bir hukuki müessese yok” dedi.

Figen Yüksekdağ’ın avukatı Ezgi Güngördü, Yüksekdağ’ın aynı fiilden dolayı hakkında iki kez tutuklama kararı verilen tek siyasetçi olduğunu ve tutukluluğa yapılan itirazların da matbu gerekçelerle reddedildiğini söylemişti.

Yüksekdağ için “hukuk güvenliğinin ihlali, kişi hürriyetinin ihlali ve siyasi amaçlı tutuklama yasağı” kapsamında yaptığı bireysel başvuru dosyası Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde. AYM’nin talebi üzerine görüş bildiren Adalet Bakanlığı, Yüksekdağ’ın 6-8 Ekim olayları nedeniyle Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılamasının sürdüğünü belirtti.

Bakanlık, ikinci tutuklama kararıyla ilgili yüksek mahkemeye şu görüşleri sundu:

“Başvurucu her ne kadar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmekte olan 2014/146757 (ikinci tutuklama) nolu soruşturma kapsamında, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yukarıda anılan suçlar kapsamında 20 Eylül 2019 tarihinde tutuklanmış ise de 2017/159 (4 Kasım 2016 tarihli tutuklama) esas sayılı dosyadaki tutukluluğu halen devam ettiğinden 2014/146757 nolu soruşturma kapsamındaki bu tutukluluğu infaz edilmek üzere sırada beklemektedir.”

Bakanlık, her iki dosyada suçların tamamen birbirinden farklı olduğunu savundu ve “Ayrıca başvurucunun 20 Eylül 2019 tarihli tutuklanması, aynı eylem nedeniyle iki kez tutuklanması anlamına gelmemekte olup, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının söz konusu olayların vahameti ortaya çıktıkça soruşturmayı genişletmesi sonucunda başvurucunun bu olayların azmettiricisi konumunda olduğunun ve bu doğrultuda başvurucu tarafından işlendiği tespit edilen diğer suçların şüphelisi olduğunun değerlendirilmesinden kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Bakanlık, ikinci tutukluluğun sırada beklediğini ve infaz edilmediği için bireysel başvuruya konu edilemeyeceğini savundu.

Yüksekdağ’ın avukatı Ezgi Güngördü, “Tutukluluğun infazının beklenmesi gibi bir hukuki müessese yok. Hükmün infazı beklenir ama tutukluluğun infazı beklenmez. Ne CMK’da ne TCK’da usulen olmayan, hukuki dayanağı olmayan bir müessese yaratmış Bakanlık” dedi.

Güngördü, şöyle devam etti:

“Her iki dosya da 6-8 Ekim olaylarıyla ilgili. Dosyalarda farklı olan şey suç isnatlarıdır. İki dosyanın bağlantılı olduğu kesinleşmiş durumda. Bakanlık bunu bu şekilde ifade etmekten kaçındığı için, ‘evet 6-7-8 Ekim olaylarıyla ilgilidir, fakat ikinci tutuklulukta suç isnatları farklıdır’ diyor.”

 

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş