Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Trump: Irak Türkiye’nin müdahalesinin durdurulması için bir talepte bulunursa dikkate alırım

ABD Başkanı Trump, “Irak Türkiye’nin müdahalesinin durdurulması için bir talepte bulunursa bunu dikkate alırım” ifadelerini kullandı.

592

ABD Başkanı Donald Trump ile Irak Başbakanı Mustafa Kazımi Beyaz Saray’da bir araya geldi. İki lider görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rûdaw’ın haberine göre, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi topraklarında devam eden askeri operasyonları hakkındaki sorusuna yanıt veren ve bu konuda ABD’den herhangi bir talepte bulunup bulunmadığına yanıt veren Donald Trump, “Öncelikle Irak’ın Türkiye’nin müdahalesinin durdurulması için bir talepte bulunması gerekiyor. Böyle bir talep olursa elbette dikkate alırım” dedi.

Başbakan Kazımi ise, “Türkiye’nin Irak topraklarına müdahalesi kabul edilemez. Hiçbir ülkenin Irak’ın egemenliğini ihlal etmesine izin vermeyeceğiz” yanıtını verdi.

Bu konuda Türk muhattaplarıyla görüştüklerini vurgulayan Kazımi, “Türkiye’nin Irak’ın durumunu anlamasını ümid ediyoruz. Hiçbir ülkenin Irak’ın içişlerine karışmasını kabul etmiyoruz. Ayrıca Irak’ın komşu ülkelerin tehdit edildiği bir üs haline getirlmesine de müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Trump-Kazımi görüşmenin gündem maddeleri arasında istikrar, güvenlik, komşu ülkelerle ilişkiler, Kürdistan Bölgesi konusu ve Türkiye’nin askeri operasyonları yer aldı.

Trump: Kürtlerle İyi İlişkilerimiz Var

ABD ordusunun Irak’ta çok az askeri kaldığını, ancak İran’ın bir şey yapması durumunda ülkeye yardım etmek için orada olmaya devam edeceğini belirten Trump, “Kürtlerle iyi ilişkilerimiz var. İran’ın herhangi bir müdahalesine karşı belirlenmiş sayıda ABD askeri Irak’ta kalacak” dedi.

Kazimi ile ticari konuları ve ikili ilişkileri görüştüklerini söyleyen Trump, “ABD, birçok petrol petrol arama projesine katılıyor” şeklinde konuştu.

Bugün Başbakan Mustafa el-Kazımi ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bir araya gelmişti.

Kazımi ile Pompeo görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra enerji ortaklığını güçlendirmek için sürdürülebilir enerji anlaşmaları konularını ele aldı.

Görüşmede ayrıca iki ülke arasındaki ilişkilerin sürdürülmesini ve ABD’nin Irak’a destekleri konuşuldu. Kazımi, iki ülkenin güçlü ve verimli bir ikili ilişkiye olan bağlılıklarını teyit etti.

Görüşmeler kapsamında, Irak ve ABD, Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin Irak’tan çekilme süreci konusunda bir heyet oluşturulması kararı alındı.

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş