Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Gözaltında HDP’lilere ‘ağayı niye öldürdün’ diye soruldu

İçişleri Bakanı’nın hedef göstermesiyle Şırnak’ta gözaltına alınıp serbest bırakılan HDP’liler, darp, hakaret ve tehditlere maruz kaldıklarını belirterek, “Gözaltında ‘ağayı niye öldürdün’ diye soruldu” dedi.

96
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, Cizre ilçesinde 4 Aralık’ta eski koruculardan Tahir Güven’in öldürülmesine ilişkin Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) hedef gösterdi. Soylu’nun konuşmasından sonra HDP Cizre ilçe binasıyla eş zamanlı olarak Şırnak merkez, Cizre ve Silopi ilçelerinde birçok adrese baskın düzenlendi. Baskınlarda gözaltına alınan 30 kişiden 10’u tutuklandı, 8’i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, 12 kişi ise Şırnak Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor.
Serbest bırakılan yurttaşların, darp edildikleri, tehdit ve hakarete maruz kaldıkları, avukatsız “sohbet” adı altında istihbaratçılar tarafından farklı odalarda sorgulandıkları belirtildi. Yurttaşlar, yaşadıklarına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi’ne başvuruda bulunarak hukuku yardım talebinde bulundu.
11 Aralık’ta gözaltına alınan ve adili kontrol şartı ile serbest bırakılan HDP Cizre ilçe yöneticisi Botan Em ve HDP Gençlik Meclisi üyesi Rıdvan Türel, gözaltı süresi boyunca yaşadıklarını anlattı.
PSİKOLOJİK BASKI
11 Aralık sabahı markete giderken gözaltına alındığını belirten Botan Em, zırhlı bir aracın önünün kestiğini ve kimliğini aldıktan sonra “aranan şahsı bulduk” diye telsizden anons geçtiklerini söyledi. Kısa bir süre önce elinin kırıldığını ve yeni alçıdan çıkardığı için polislere eline takılan kelepçenin fazla sıkılmaması için telkinde bulunduğunu ifade eden Em, buna rağmen polislerin kelepçeyi sıktığını ve elinin bu nedenle şiştiğini aktardı. Gözaltına alındıktan sonra bir süre zırhlı aracın içinde bekletildiğini, bu sırada polislerin “keyif sigarası yakalım” diyerek psikolojik baskı yaptığını kaydeden Em, “Sanki bir azılı suçluyu yakalamışlar havasındaydılar. Böyle yaparak psikolojik baskı yapmaya çalışıyorlardı” dedi.
KELEPÇELİ MUAYNE
Daha sonra hastane kontrolüne görüldüğünü belirten Em, hastaneye götürüldüğünde başının sürekli zorla eğdirildiğini ve başını kaldırmak istediğinde ise şiddet yoluyla tekrar başının polisler tarafından eğdirildiğini anlattı. Doktor muayenesinde ellerinin kelepçeli olduğunu ve yanında polisin bulunduğunu aktaran Em, buna karşı çıktıklarında ise polislerin “konuşmayın, yoksa sizi vururum” diye tehdit ettiğini ifade etti.
AVUKATSIZ SORGU
Sağlık kontrolünden sonra Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne getirildiğini dile getiren Em, “Burada beni 2 defa sorguya aldılar. Birincisinde neden HDP’ye gittiğimi, partide ne iş yaptığımı ve sokağa çıkma yasağında nerde olduğumu sordular. Daha sonra ailemi sordular. Bu görüşmeden sonra beni bu sefer 3’üncü kata çıkardılar. Yapılan görüşmenin ifade olup olmadığını sorduğum zaman ‘sadece sohbet ediyoruz’ yanıtını verdiler. Sohbet etmek istemediğimi, bunun hukuksuz olduğunu ve avukatımı istediğimi belirtmem üzerine küfür edip, beni hırpalayıp odadan çıkardılar” diye konuştu.
EV BASKINI
Adli kontrol şartı ile serbest bırakılan HDP Şırnak Gençlik Meclisi üyesi  Rıdvan Türel (23) de, 11 Arayım sabahında evinin polis tarafından basılarak gözaltına alındığını belirtti. Ev baskını sırasında polislerin kendisine ve aile bireylerine silah doğrulttuğunu ifade eden Turan, ev araması sırasında polislerin ayakkabılarla evde dolaştığını, babasının, “Evde namaz kılıyoruz. Ayakkabılarınızı çıkarın ya da galoş giyin” demesine rağmen polislerin kirli ayakkabılarıyla evde arama yaptığını söyledi. Evde yapılan aramadan sonra zırhlı araca bindirilerek ilçe emniyet müdürlüğüne götürüldüğünü kaydeden Türel, saat 10 gibi hastaneye götürüldüğünü ifade etti. Hastaneye götürülme esnasında başının zorla eğdirildiğini ve elleri kelepçeli olarak polis eşliğinde muayene edildiğini kaydeden Türel, daha sonra tekrar ilçe emniyetine getirildiğini belirtti.
‘TEKME, TOKAT VURDULAR’
Gözaltında 3 defa sorguya çıkarıldığını ve hiçbir sorguda yanında avukatın bulunmadığına dikkat çeken Türel, “İstihbaratçı olduğunu düşündüğüm kişiler beni 3’üncü kata çıkardılar. Beni odaya alır almaz direk ‘ağayı niye öldürdün’ diye sordular. Olayla ilgimin olmadığını, olayı haberlerden öğrendiğimi ve o gün misafirlikte olduğumu söyledim. Mesnetsiz suçlamalarla karşı karşıya kaldım. Olayla ilgimin olmadığını söylediğim zaman tekme, tokat beni döverek hakaret ettiler. Daha sonra ailemden konu açarak hepimizin ‘terörist’ olduğunu söylediler. Bunun üzerine onlara, kendi toprağımızda olduğumuzu ve onların buraya gelerek bizlere zulüm ettiklerini söyledim. Ondan sonra daha fazla üzerime gelerek beni darp ettiler. 3 gün boyunca beni yine böyle odaya çektiler. Her seferinde avukatımı istediğim zaman bu yaşananları paylaştığım takdirde tekrar darp edeceklerini söyleyerek tehdit ettiler” diye konuştu.
MA / Ömer Akın
DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş