Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Hengaw: Kürt mahkum son isteği yerine getirilmeden idam edildi

128

Edinilen bilgilere göre İran’da İlamlı Kürt mahkum son isteği yerine getirilmeden ve ailesinden habersiz idam edildiği kaydedildi.

Hengaw, 37 yaşındaki Mehdi Nurkeremi 3 yıl önce uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla idam cezasına çarptırıldığını kaydetti.

Maddi sıkıntı yaşayan ailesinin Mehdi Nurkeremi için avukat tutamamıştı.

Mehdi Nurkeremi 10 Ağustos’ta ailesinin haberi olmadan idam edildiği ve ailesiyle son bir görüşme

İran dünya genelinde en çok idam cezası veren 5 ülke arasında yer alıyor. Af Örgütü’ne göre idamların yüzde 84’ü  İran, Suudi Arabistan, Irak ve Pakistan’da gerçekleşiyor. Sıralamda yer alan Çin’de ise idam sayısı bilinmiyor.

Norveç merkezli sivil toplum kuruluşu İran İnsan Hakları (IHR), yayınladığı son raporda 2022’nin ilk yarısında İran’daki idamların bir önceki yıla oranla iki kattan fazla arttığını ortaya koydu.

Raporda 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasında İran’da 251 kişinin asıldığı, bu rakamın geçen yılın ilk yarısında 117 olduğu belirtildi. İdam edilenlerin yüzde 25’i Beluci mahkumlardan oluşuyor.

Uluslararası Af Örgütü Mayıs ayında yaptığı açıklamada, 2021’deki küresel infazların yüzde 20 arttığını,  İran’ın ise son beş yılda devlet tarafından gerçekleştirilen 314 idam ile infaz listesinin başında geldiğini söyledi.

 

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş