Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Taşkızılı kuşu Dersim’de görüntülendi

8
  • Duygu KIT/DERSİM 

Dersim’de baharın gelmesiyle göçmen kuşlar da dağlarda, ormanlarda, kentlerde görülmeye başlandı. Kuş gözlemcisi Duygu Kıt ve doğa aktivisti Eren Türker tarafından görüntülenen Taşkızılı kuşu ilk kez videoya alınmış oldu. Daha önce e-bird’e girişi yapılan ama Dersim’den fotoğrafı eklenmeyen kuş üreme alanında uzunca kaydedildi.

Taşkızılı kuşunun e-bird’deki veri tanımı ise şöyle:

“Nispeten küçük, kısa kuyruklu ve uzunca sivri gagalı bir ardıçtır. Erkeği mavimsi gri üst kısmı ve gıdısı, sırtındaki beyaz leke, donuk kırmızı alt kısmı ve kuyruğuyla rahatlıkla ayırt edilir. Kışın gövde tüylerinin koyu kenarlı olmasıyla renkli parçalar pullu bir desenin altında kalır. Dişisi ve ilk kışındaki kuşlar, kış giysisindeki erkeğe benzer ancak, daha kahverengidir, dişi gökardıça benzer ancak, üst kısımlarındaki açık benekleri, kızıl kuyruğu ve parlak kremsi alt kısımlarındaki pullarıyla ayrılır. Çoğunlukla ürkektir ve kolay görülmez. Ötüşü gökardıca benzer, nispeten daha az melankolik ve daha yumuşaktır, genellikle paraşüt inişi yaptığı telaşlı uçuş ötüşü sırasında duyulur. Açık kayalık arazilerde, çoğunlukla dağlarda, nadiren daha alçakta bulunur.”

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş