Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Çocuğa cinsel istismarda bulunan imama “eyleme devam etmedi” gerekçesiyle indirim uygulandı

2

 

 

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 24 Temmuz 2021’de görevli olduğu Hisami Camisi’nde Kur’an Kursu dersine gelen 9 yaşındaki erkek öğrencisini ders saatleri dışında imam odasına kilitleyerek, cinsel istismarda bulunan İmam Kadri Özkaya’ya verilen 21 yıl hapis cezasında 10 yıl 10’a düşürülmesinin gerekçeli kararı açıklandı. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 7’nci Ceza Dairesi’nin, çocuğun direnmesiyle Özkaya’nın eyleminden vazgeçmesinin “gönüllü vazgeçme” kabul ederek, fazla ceza tayini nedeniyle bozduğu dava, Diyarbakır 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

İLK DURUŞMADA KARAR ÇIKTI 

Davanın görüldüğü ilk duruşma olan 12 Eylül tarihinde sanık Özkaya’ya “basit cinsel istismardan” 10 yıl, cezada indirime giden mahkeme, Özkaya’nın cezasını 8 yıl 4 aya düşürdü. “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan Özkaya’ya 1 yıl hapis cezası veren mahkeme, suçun çocuğa karşı işlenmesinden dolayı cezada artırıma giderek, cezayı 2 yıla çıkardı. Suçun cinsel amaçla işlemesi nedeniyle cezayı bir kez daha artırarak 3 yıla çıkaran mahkeme, takdiri indirim uygulayarak Özkaya’ya “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan verilen cezasını 2 yıl 6 aya düşürdü.

Mahkeme her iki suçtan da sanığın mahkemedeki tutumunu dikkate alarak, “takdiri iyi hal indirimi” uyguladı ve cezasını 10 yıl 10’a düşürdü.

İLK BEYANI ESAS ALINDI 

Mahkeme gerekçeli kararında, sanığın suçsuz olduğuna yönelik beyanlarına, kamera kayıtları ve cami görevlisi M.K.’nin beyanları nedeniyle itibar edilmediği vurgulandı. Mağdurun soruşturma aşamasında olayı bir kez, ancak yargılama sırasında iki kez gerçekleştiğini beyan ettiği belirtilen gerekçeli kararda, mağdurun yaşı dikkate alınarak, olayları birbirine karıştırabileceği nedeniyle ilk beyanlarına itibar edildiği belirtildi.

‘GÖNÜLLÜ VAZGEÇME’ İNDİRİME GEREKÇE 

Dosyadaki tüm deliller kapsamında sanığın, çocuğa karşı “basit cinsel istismar”da bulunduğunun sabit olduğu ifade edilen gerekçeli kararda, sanığın eyleminden vazgeçmesi ve daha az ceza tayinine yol açan Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 36’ncı maddesinin uygulandığı vurgulandı.

CEZA ARTIRIM HÜKÜMLERİ UYGULANMADİ

Gerekçeli kararda, “sanığın kamu gücünün sağladığı nüfuzu kullanarak suçu işlediği” ve “çocuğa karşı cebir ve şiddet kullanması yoluyla hürriyetten yoksun kılma” ile suçun birden çok gerçekleşmiş olmasına dair Türk Ceza Kanunu’n (TCK) 43’üncü maddesindeki zincirleme hükümlerinin uygulanması talebinin reddinin ise gerekçesi açıklanmadı.

KARARA ITIRAZ EDİLDİ 

Karara karşı, eksik ceza tayini nedeniyle mağdur avukatı Yasin Karadeniz ve davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı, İstinaf Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Savcı ise itirazda bulunmadı.

 

 

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş