Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Erzincan’da HES borusu patlamıştı: 7 aydır hiçbir şey yapılmadı

16

Duygu Kıt

Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde yer alan bağlı Çardaklı köyüne bağlı Murat mezrasında yer altından geçen Sölperen HES’inin borusu, 15 Nisan’da patlamıştı. Köylüler, yaşanan su taşkının HES borularının bakımının yapılmamasından kaynaklı olduğunu söylerken şirket yetkilileri valiliğe verdiği bilgide borunun heyelan nedeniyle patladığını öne sürmüştü. Yetkililerin ve AFAD yetkililerin hasar tespiti için geldiği köyde 7 aydır hiçbir gelişme yok.

‘MEZRAMIZ ALDIĞI HASARLA KADERİNE TERK EDİLDİ’

Çardaklı köyü Orum mezrasında ikamet eden Nurali Hayrani, patlayan HES borusunun tamir edilmemesinden dolayı köylünün hayvanlarını mezraya götüremediğini belirterek şunları söyledi, “HES’ten dolayı mustaribiz. Doğamız talan ediliyor. Hiç kimse müdahale etmiyor. 6-7 ay geçti mezramız aldığı hasarla duruyor. Hiçbir çalışma yok. AFAD, Kaymakam geldi sorumluluklarını yerine getirmedi sadece borunun üstünü örttüler. En son 2 hafta önce benim evimin üstündeki iki eve doğru patladı HES borusu. Fark etmesem benim evim de gidecekti. Bir günde iki sefer boru patladı. Geldiler, üstüne kapatıp yama yapıp gittiler. Nisandaki ilk patlamadan sonra hasar tespiti için geldiler ama 7 aydır tek çivi çakılmadı. Böyle olunca da kimse oraya hayvanlarını götüremedi.”

‘KÖYÜMÜZDE HES’İ İSTEMİYORUZ’

Çardaklı köyü muhtarı Aydın Keskin dava sürecini beklediklerini söyleyerek şunları paylaştı, “2 hafta önce HES’in tahliye borusu patladı. Nisandaki patlama içme suyunu, ulaşım yolunu, evleri ve ahırları tahrip etmişti. Sadece şu şebekesini yenilediler. Yıkılan evler için henüz herhangi bir şey yapılmadı. Dava açtık süreci bekliyoruz. Bütün raporlar da tutuldu. HES ile ilgili ayrı bir dava süreci devam ediyor, evlerin yıkılması ile ilgili olarak da vatandaşlar bireysel olarak dava açtı. Şirket sahibi ile de görüştüm, ‘Ben şimdi yapamam delil karartmış olurum. Mahkeme ne karar verirse o zaman yaparım’ dedi. Karşı taraf da olayın doğal afet olarak geçmesi için uğraşıyor. Ama bu doğal afet değil.”

‘HES PROJESİNİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇTIK’

Köylülerin vekili avukat Barış Yıldırım dava sürecine ilişkin şu bilgileri verdi, “Evler için tazminat davası açıldı henüz süreç devam ediyor. Biz ise HES projesinin iptal edilmesi ve faaliyetlerinin komple durdurulması için dava açtık, mücadelemize devam ediyoruz.” dedi.

HES borularının köyün içinden geçmesinden rahatsız olan köylüler, zararlarının karşılanmasını istiyor ama henüz muhatap bulabilmiş değiller.
B

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş