Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Kuraklık için yapılan tesis kuraklık sebebiyle çürümeye bırakıldı 

35

Duygu KIT

DERSİM- Dönemin Tunceli İl Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Kaya tarafından, ‘Kurak tarım alanlarındaki bitkilerin yetişmesi için doğal yağışların yetersiz olması durumunda en uygun yöntemle tarımsal sulama yapılması gerektiği ve mevcut tesisin faaliyete geçirilmesi ile tarımsal sulamanın öneminin daha iyi anlaşılacağı” hedefiyle duyurusu yapılan ve faaliyete geçirilen ‘Çakırbahçe Köyü Toplu Yağmurlama Sulama Projesi’ yapıldığından beri hiç kullanılamadı. Keban Baraji’ndan alınacak su ile kuraklığa karşı çözüm olarak yapılan sulama tesisi, kuraklık koşullarının hesaba katılmaması sonucu çekilen sular sebebiyle yıllardır yeterli su koduna kavuşamıyor.

2014 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 252.684,00 TL hibe desteği ile Pertek Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından Çakırbahçe köyüne 500.000 TL maliyetle yapılan sulama tesisi suların çekilmesi sebebiyle çalışmıyor, yıllardır iş göremez şekilde bekliyor. Çakırbahçe köyü muhtarı Yadigar Aday proje ile ilgili şu bilgileri veriyor:

‘PROJE YAPILIRKEN SUYUN İNİŞİ HESAPLANMAMIŞ’

Projenin kendinden önceki muhtar Hıdır Alan döneminde 2010’da başlayıp kendi dönemi 2015’te tamamlandığını belirten Aday, proje yapım sürecine ilişkin şu bilgileri paylaşıyor, “Proje bitince suyu getirdik, havuza bağladık denemesini yaptık ve çalıştı. Su faal kodundaydı, bir problem yoktu. Köyde arazinin büyük bir bölümü proje sayesinde damlama sistemiyle sulanacaktı. Ama köylü elektrik faturasının yüksek geleceği sebebiyle sulamaya girmek istemedi. Ertesi sene baraj gölü çok çekilince pompa havada kaldı, seneler içinde baraj gölü alçalıp yükselse de hiçbir zaman pompanın seviyesine gelemedi ve sistem atıl duruma düştü.”

‘KÖYLÜ ELEKTRİK FATURASI SEBEBİYLE SULAMA SİSTEMİNİ KULLANMADI’

Proje ile ne kadar alanın sulanacak olduğu sorusuna ise Aday şu yanıtı veriyor, “O zaman köyde arazinin büyük bir bölümü proje sayesinde damlama sistemiyle sulanacaktı. Ama köylü dediğim gibi ekonomik kaygıyla istemedi. Sonra kuraklık oldu. Kimsenin ‘Çalışmıyor, gelin yapın’ diye bir talebi olmadı. Zaten her koşulda o platformu sadece devlet yenileyebilir. Çünkü şu anda 10 milyonu aşkın bir tutarı olur.”

‘KÖYDE SU SIKINTISI DEVAM EDİYOR’

Köyde su sıkıntılarının devam ettiğini belirten Aday güneş paneli ile elektrik faturasının önüne geçilebileceğine dikkat dikkat çekerek şöyle devam ediyor, “Köyümüzde su problemi devam ediyor. Artık sulama kanalını çalıştırmanın imkânı yok, pompa havada kaldı. 400 tonluk havuzun sıvaları döküldü, çatlaklar oluştu. Toprak altından döşenen boru ve vanalardan bir iki tanesi de Hozat-Pertek yolu genişletme çalışması sırasında kullanılamaz hale geldi. O dönem elektrik faturası ciddi bir sorundu ama şimdi bu sorun güneş paneli ile bu giderilebilir.”

Projenin değerlendirilmesine dair bilgi almak için Pertek Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne ise ulaşamadık.

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş