Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Türkmen Partiler: Kürtler olmadan hiç bir karar yürürlüğe girmez

326

Kerkük’teki Türkmen partiler, Irak Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan atama listelerinde Türkmen ve Kürtlere karşı haksızlık yapıldığı gerekçesiyle listenin tekrar inceleme altına alınması yüzde 32’lik sistemin uygulanmasını talep etti.

Aralarında Türkmen Hak Partisi, Türkmen Adalet Partisi, Türkmen Karar Partisi, Türkmen İrade Partisi, Türkmen Milliyetçi Hareket Partisi, Irak Türkmen Cephesi ve Irak Türkmen İslami Partisi Birliği’nin de bulunduğu Türkmen partiler Kerkük’te yaşanan duruma ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Partiler adına yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kerkük’te yayınlanan son atam listesi kanun dışıdır, çünkü Kerkük’te etnik grupların imzası olmadan özellikle Kürtlerin ve Türkmenlerin imzası olmadan hiç bir karar yürürlüğe giremez. Bugün Kerkük eğitim müdürlüğünün yayınladığı son atama listesi tek kişi tarafından yayınlanmıştır. (Eğitim Bakanlığına) başvuruda bulunan Türkmen kardeşlerimize karşı yapılan haksızlık ortadadır. Bu nedenle Kerkük’te Kürt, Türkmen ve Arapların yüzde 32 payının uygulanması için milletvekillerimiz Parlamento Başkanlığı’na, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’na başvuruda bulunacak. Yıllardır atama bekleyen vatandaşlarımız maalesef yayınlanan listelerde aynı aileden birkaç kişinin ataması yapılırken yıllardır sözleşmeli olarak ve resmi atama bekleyen, Türkmen okullarında bedava ders veren ve yeterli puanı da sahip ama liste dışına alınıyor. Bu halkımıza yapılmış ciddi bir haksızlıktır. Dolayısıyla burada belirlenen yüzde 32 uygulamasının hayata geçirilmesi gerekiyor. Hiç kimse Kerkük’te tek başına idareyi ve iradeyi yönetemez. Bugün bu noktada olmamızın nedeni de yıllardır kentin bir grup tarafından yönetiliyor olmasıdır.”

Listelerin düzeltilmesi için komisyon kurulması talep edilen açıklamada, “Kurulacak komisyon dosyaları inceleme altın alsın ve yeni listeler hazırlanırken yüzde 32 payı uygulansın. Söz konusu düzenlemeler yapılmadığı takdirde, Türkmen siyasi hareketi ile milletimiz birlikte protesto gösterilerinden tutun, mahkeme başvurularına kadar bütün yollar önümüzde açıktır, bütün yasal haklarımızı kullanacağız. Yayınlanan liste ile Kerkük’te fitne tohumu ekmek isteniyor. Biz kente kardeşlik ve birlik beraberlik istiyoruz” denildi.

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş