Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

HDP’den yeni Newroz açıklaması

765

ÖZGÜR ÜLKE- Geçtiğimiz gün ülkedeki tüm kitlesel Newroz kutlama programlarını iptal etiklerini açıklayan HDP’den kutlamalara ilişkin yeni açıklama geldi.  HDP Sözcüsü Ebru Günay, Newroz kutlamalarını 1 Mayıs ile birleştirme kararı aldıklarını duyurdu.

HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Günay, dün MYK’nın olağanüstü toplandığını belirterek, korona virüs tehdidi nedeniyle, halk sağlığı yaklaşımını esas alarak Newroz kutlamalarını ertelediklerini söyledi.

“Newroz kutlamaları, başta Kürt halkı olmak üzere bu coğrafyadaki tüm halklar için bir direniş bayramı” diyen Günay, şöyle devam etti: “Newroz’u 1 Mayısa taşıyacağız, halkımızın bu salgını atlatacağına ve Newroz ruhu ile 1 Mayıs alanlarını dolduracağına inancımız tam. Newroz yüzyıllardır devam eden bir direniş bayramı. Halkımız bulunduğu her yerde, evinde sokağında kendi tedbirlerini alarak bayramını kutlayacaktır. Bizler de halkımızla birlikte olacağız.”

Mevcut sistemin salgın hastalıklar karşısında toplumu korunmasız bıraktığını söyleyen Günay, ekolojik sistemin bozulmasının bu tür salgınların en temel sebebi olduğunu ifade etti.

‘AKP İÇ GÜVENLİK MESELESİNE DÖNÜŞTÜRDÜ’

AKP iktidarının korona virüs karşısındaki tedbirlerini de yetersiz bulan Günay, “Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere hükümet yetkilileri konunun ciddiyetinden uzak bir şekilde olaya yaklaşmaktadır. Tedbirler kamuoyu ile paylaşılmalı, şeffaf yürütülmeli, sağlık örgütleri ve ilgili Sivil Toplum Kuruluşları ile koordineli bir çalışma esas alınmalıdır. Kamuoyunun gerçek ve doğru bilgiye ulaşması sağlanmalı, halkımız doğru bilgilendirilmelidir” dedi.

‘ÜCRETSİZ DEZENFEKTAN DAĞITILMALI’

AKP iktidarının korana virüsü iç güvenlik meselesine dönüştürdüğünü söyleyen Günay, “Bu AKP’nin kendisine iktidar devşireceği bir mesele değildir. Halkımızın sağlığını ilgilendiren bir meseledir. Buradan siyasi çıkar elde etme çabasına girmemelidir” diye konuştu. Günay, yoksullara hijyen ve dejenfekten malzemelerinin hükümet tarafından ücretsiz dağıtılması gerektiğini belirtti. Günay, cezaevleri için daha özel tedbirler alınması ve risk grubunda bulunan tutukluların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini dile getirdi.

‘KÜRT HALKININ İRADESİ CEZALANDIRILDI’

Yerine kayyım atanarak tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’ya hapis cezası verilmesini “Kürt halkının iradesi bir kez daha cezalandırıldı” şeklinde yorumlayan Günay, bu kararın AKP hükümetinin Kürt düşmanlığı politikasının devamı olduğu yorumunda bulundu.

 

 

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş