Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Demirtaş’tan Ankara Savcılığına ilgi çekici çağrı

597

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz olarak yargılandığı ana davaya bugün devam edildi.

Demirtaş, tahliye edildiği duruşmadan sonra ilk kez tutuksuz olarak hâkim karşısına çıktı.

Demirtaş, AİHM duruşmasından iki hafta önce, 2 Eylül günü görülen ve avukatlarının mazeret bildirerek katılmadığı duruşmada tahliye edilmiş, ancak AİHM duruşmasından iki gün sonra, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının aynı suçlamalarla başlattığı ayrı bir soruşturmada yeniden tutuklanmıştı.

‘HALA TUTUKLU MUYUM, ARADA TUTUKLAMIŞ OLABİLİRSİNİZ?’

Duruşmada mahkeme heyeti başkanının yanlış bir ifadesi, Demirtaş’a “Ben yeniden mi tutuklandım” sorusunu sordurttu.

Duruşmayı açan mahkeme heyeti başkanı, “tutuklu sanık SEGBİS ile katıldı” deyince, Demirtaş esprili bir dille araya girdi: “Ben dosyanızda hala tutuklu muyum? Tahliye ettiniz diye hatırlıyorum. Hayır, anlayayım da, arada tutuklamış olabilirsiniz.”

Hâkim, başka bir davadan tutuklu olduğunu belirterek, eksik ifade ettiğini söyledi.

BELGELER UYAP’A YÜKLENMİYOR

Duruşmanın ilk bölümünde usule ilişkin tartışmalar yürütüldü. Dosyaya gelen belgelerin açıklanmasıyla, bu belgelerin UYAP’a yüklenmediği ortaya çıktı. Avukatlar ve Demirtaş duruma sert tepki gösterdi.

Duruşmanın ikinci bölümü ise Selahattin Demirtaş’ın savunmasıyla devam etti. Ancak Demirtaş, bir mahkeme salonunda savunma yapmaktan ziyade, Meclis grup toplantısında konuşur gibiydi.

Daha önceki duruşmalardan farklı olarak siyasi içeriği ağır basan konuşmasında Demirtaş, güncel konular üzerinden tek adam rejiminin yarattığı tabloyu gözler önüne serdi. Demirtaş’ın hedefinde Cumhurbaşkanı Erdoğan vardı. Duruşmaya, “Seni başkan yaptırmayacağız” dediği grup toplantısına benzer şekilde “Senin siyasi hayatına son vereceğiz. HDP olarak kesinlikle iktidarda olacağız” sözleri damga vurdu.

Demirtaş, belgelerle, kitaplarla, raporlarla konuştu. 2,5 saatlik konuşmasının büyük bölümünde kendisinin ve diğer milletvekillerinin yargılamasının neden siyasi olduğunun gerekçelerini anlattı.

Demirtaş, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı’nın AKP ile ilişkisine dair de önemli bilgiler paylaştı.

Öte yandan, sağlık sorunlarına ve 3 yıllık tutukluluğa rağmen Demirtaş’ın esprili dilinden hiçbir şey kaybetmediği görüldü.

ANAYASAL DÜZEN TASFİYE EDİLİYOR

Duruşmanın ikinci bölümünde konuşmasına, yargılamanın tüm aşamalarında gizli bir amaç güdüldüğünü belirterek başlayan Demirtaş, AİHM’in tutuklamanın siyasi saiklerle olduğunu belirterek, 18. Maddeden ihlal kararı verdiğini hatırlattı. Ancak şimdi yeni bir ihlal oluştuğunu ifade eden Demirtaş, bu yargılamaların amacının muhalefeti tasfiye etmek ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi hedeflerini gerçekleştirmek olduğunu vurguladı.

‘REKABETÇİ OTORİTERİZM’

Kendilerinin anayasal düzeni değiştirmekle suçlandığını ancak şu anda anayasal düzenin tasfiye edilmeye ve tek adam rejiminin kurulmaya çalışıldığını dile getiren Demirtaş, bugünkü sistemi “diktatörlük” değil, “rekabetçi otoriterizm” olarak tanımladı. Demirtaş, buna gerekçe olarak da hala seçimlerin yapılabilmesini gösterdi.

15 Temmuz’dan sonra devletin tüm kurumlarının tasfiye edildiğini, yeniden inşa edilmediğini ve kaos halinin özellikle sürdürüldüğünü belirten Demirtaş, çok tehlikeli bir yapı oluşturulduğunu vurgularken, tek adam rejiminin medya, bürokrasi, siyaset ve işveren ayaklarına dikkat çekti.

‘BELGEM YOK AMA BİLGİYE DAYANIYOR’

Tüm tartışma programlarını dikkatle takip ettiği anlaşılan Demirtaş, medyanın Saray’ın İletişim Başkanlığı tarafından yönetildiğini, yandaş gazetecilerin TV programlarında, gelen mesajlar üzerine aynı anda aynı şeyleri söylediğini kaydetti. Bu talimatlardan birinin “Demirtaş’ı sürekli 6-8 Ekim’in faili gösterin, katil gösterin” olduğunu aktaran Demirtaş, ekledi: “Belgem yok ama bunlar bilgiye dayanıyor.”

“Devletin içerisinde bu halkın, milletin düşmanı olan kendi çıkarları dışında başka bir şey düşünmeyen, aldıkları ballı maaşlar, yakınlarının aldıkları ihaleler dışında hiçbir şey düşünmeyen cahil cühela, ahlaksız bir ekip var” diyen Demirtaş, “bu çete ortaya çıktığında yargılanmasının neden AİHS 18’e girdiğinin daha iyi anlaşılacağını” sözlerine ekledi.

‘KATİLLER İYİ HALLİ, BİZ KÖTÜ HALLİYİZ’

Demirtaş, son dönemde büyük çoğunluğu kadın cinayetleri ve çocuk istismarı olmak üzere çeşitli konulardaki yargı kararlarından örnekler verdi. Serbest bırakılan, hiç tutuklanmayan katiller ve istismarcılara dikkat çeken Demirtaş, “Yargımıza göre bunlar iyi halli, biz kötü halliyiz. Adli bir suç işlesem ve 30 yıl kesinleşmiş hapis cezası alsaydım onun infazını yaptırmış olurdunuz” dedi.

‘BİZİ İÇERİ ATARAK VAR OLSUN DEDİĞİNİZ SİSTEM BU’

Demirtaş, “Elbirliğiyle korumaya çalıştığınız bu tek adam rejiminin yarattığı ağır ekonomik kriz nedeniyle insanlar toplu olarak intihar etmeye başladı” diyerek, intihar vakalarından örnekler de aktardı. Demirtaş, önce parasızlıktan intihar eden İÜ öğrencisi Sibel Ünli’yi, sonra da yemek zamlarına karşı eylem yapan öğrencilere yönelik polis saldırısını da hatırlatarak, şunları söyledi: “Ucuz yemek istiyoruz diye kendi üniversitesinin kapısında dilekçe vermeye çalışan öğrencilere bu kadar hınçla, bu kadar öfkeyle, kinle nasıl vurulabilir? Yaratmak istediğiniz, koruduğunuz, bizi içeri atarak var olsun dediğiniz sistem bu.”

Selahattin Demirtaş, ayrıca, Türkiye’de demokrasinin durumuna dair uluslararası kuruluşların raporlarını, kendisinin AİHM duruşmasında Avrupa Konseyi İnsan Hakları Yüksek Komiseri’nin sunumunu aktardı, “Türkiye’de anayasasızlık, kaos rejimi inşa edilirken dışarıdan yapılan gözlem ve tespitler benim ifade ettiklerim ile uyumlu” dedi.

AİHM duruşmasında hükümetin avukatlarının açıkça yalan söylediği ve bu yalanların avukatları tarafından anında çürütüldüğünü belirten Demirtaş, “Neden bir hükümet AİHM’in 17 yargıcı önünde ispatlanması çok basit bir yalana başvurma gereği duyar? Az önce anlatmaya çalıştığım kaos düzeni, tek adam düzeni nedeniyle devlet yok çünkü. Ortada bir devlet ciddiyeti yok, kimsenin birbirinden haberi yok, kurumlar işlemiyor” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş