Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Özerk Yönetim Eş Başkanı: Avrupa ile farklı çözüm projeleri üzerine görüşüyoruz

123

DSM Eş Başkanı Riyad Derar, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonundan önce Avrupalı ülkelerin kendileri ile otel ve cafelerde görüştüğünü ancak operasyondan sonra dışişleri bakanlığı düzeyinde karşılandıklarını söyledi.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eş Başkanı Riyad Derar, Şam yönetimi ile görüşmeler, yabancı IŞİD’li turukluların ülkelerine iadesi ve Suriye sorununun çözümü için Kahire’de düzenlenen toplantılar hakkında Rûdaw’a konuştu.

“Şam ile verimli bir diyalog başlatmayı düşünüyoruz”

Suriye hükümeti ile diyalog yolunu tercih ettiklerini belirten Derar, “2018 ortalarında rejim ile diyalog görüşmelerine başladık fakat bir sonuç çıkmadı. Çünkü rejim kibirliydi ve durumların 2011 öncesine dönmesini istiyordu. Yeni ve verimli bir diyalog başlatmayı düşünüyoruz” dedi.

“Avrupa ile farklı çözüm projeleri üzerine görüş alışvaerişi var”

Yabancı uyruklu IŞİD’lilerin ülkelerine iadesine ilişkin bilgi veren Derar, “Avrupa ülkeleri ile görüşmelerimiz de belli bir amaç çerçevesindeydi. Türkiye’nin Gire Spi ve Sere Kaniye’ye düşmanca saldırılarından sonra birçok Avrupa ülkesi bizi davet etti. Saldırıdan önce bizimle otel ve cafelerde görüşüyorlardı. Fakat şimdi dışileri bakanları düzeyinde karşılanıyoruz, dışişleri bakanları ile görüşüyoruz. Farklı çözüm projeleri üzerinde görüş alışverişinde bulunuyoruz. Özellikle de IŞİD’li tutuklular ve ailelerinin geri gönderilmesi süreci üzerine…” diye konuştu.

“Arap ülkeleri bizi desekliyor”

Riyad Derar, “Suriye’de sorunun çözümü için Arap ülkelerinin tavrı olumludur. Onlar Türkiye’nin saldırılarına karşı bizi destekliyorlar. Kahire toplantısı için çağırıldık, Mısır Dışişleri Bakanı ile görüştük ve Kahire-3 toplantısının gerçekleşmesini önerdik. Talebimiz üzerine gerçekleşecek olan bu kongreyte davet edildik. Toplantının hazırlık komitesinde yer alıyoruz” ifadelerini kullandı.

DSM Eş Başkanı, bu toplantı sayesinde Suriyelilerin kendi aralarındaki diyalog ve siyasi ilişkileri için yeni bir girişimde bulunacaklarını belirterek, “Bu sayede Suriye muhalefeti arasısında bir yakınlaşma sağlamayı ve çözüm üretmeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş