Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Avrupa Parlamentosundan Türkiye’ye Demirtaş ve kayyum çağrısı

405

ÖZGÜR ÜLKE- Avrupa Parlamentosu  Türkiye’ye çağrıda bulundu. Dışişleri Komitesi  tarafından yapılan çağrıda tutuklu eş genel başkan Demirtaş’ın serbest bırakılması çağrısında bulunurken HDP’li belediyelere dönük kayyum atamaları da sert bir dille eleştirildi. Türkiye’nin söz konusu çağrıya ne cevap vereceği ise merak konusu.T

Komite, Gezi davasından beraat ettikten hemen sonra 15 Temmuz soruşturması kapsamında tutuklanan Osman Kavala’yla ilgili gelişmelerin Türkiye’de “hukukun üstünlüğü ve adil yargılama hakkı” konusundaki “ciddi sorunları” ortaya koyduğunu belirtti. Komite ayrıca, HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanlarından Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmamasının da bu tespiti güçlendirdiğini açıkladı.

Deutsche Welle Türkçe’den Hilal Köylü’nün haberine göre, Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi 2020 yılının ilk ziyaretini Ankara’ya yaptı. Heyet, Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Dışişleri ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, Adalet Bakanlığı yetkilileri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kayyım atanarak görevinden alınan eski Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk ve gazetecilerle görüştü.

 

Sekiz kişilik heyetin, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’den en büyük beklentisinin “yargı bağımsızlığı konusunda acil adım atılması” olduğunu hükümet yetkililerine doğrudan ilettiği öğrenildi. Bu beklenti anlatılırken en çok HDP’nin tutuklu eş genel başkanı Selahattin Demirtaş davası ile iş insanı Osman Kavala’yla ilgili gelişmeler örnek gösterildi.

 

McAlister, “Kavala’nın beraatinin ardından tutuklanması kabul edilemez. Türkiye yargısı AİHM kararlarını gözardı etti” derken, Lagodinsky “Türkiye, AİHM kararlarına saygı göstermeli. Kavala davasıyla birlikte yaşananlardan çok endişeliyiz. Kavala’nın da, Demirtaş’ın da serbest bırakılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

 

 

‘KAYYIM UYGULAMASI BİZİ ÇOK ENDİŞELENDİRİYOR’

Avrupa Parlamentosu heyeti, yerine kayyım atanarak görevden alınan eski Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk’le görüşmelerine ilişkin de bilgi verdi. Kayyımlara ilişkin İçişleri Bakanı Soylu’dan “Güvenlik gerekçesiyle kayyım uygulaması var. Amacımız terörle mücadele” açıklaması aldıkları öğrenilen heyet, bu açıklamanın kabul edilemez olduğunu Ahmet Türk’e iletip, Türkiye’de kayyımlarla görevden alınmış belediye başkanlarına desteklerini her platformda dile getirecekleri mesajını gazetecilerle de paylaştı.

Heyet üyesi Sergey Lagodinsky, “Demokratik ülkelerde seçilmiş bütün belediye başkanlarının görevde olması gerekir. Demokrasilerde kayyım olmaz. Bu mesajımızı Ankara’daki tüm görüşmelerimizde dile getirdik. Türkiye’deki kayyım uygulamaları bizi çok endişelendiriyor. Güvenlik endişeleri ile yurttaşların haklarının bir dengeye oturtulması şart” mesajı verdi.

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş