ÖZGÜR ÜLKE- Mardin genelinde koronavirüs (Kovid-19) tehlikesine karşı 500 kişinin karantinaya alındığı belirtildi.Karatinaya alınanların test sonuçlarının nasıl çıktığı ile ilgili bilgi paylaşılmadı .
Mardin Tabip Odası Eşbaşkanı Dr. Osman Sağlam, “Bilindiği gibi Mardin ili ve özellikle Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerimiz Federe Kürdistan Bölgesi ile yapılan ticaretin hem geçiş güzergahı hem de nüfusunun ciddi bir kısmı bu ticaretin bir parçası. Gerek kamyon ve tırlarla gerekse bireysel ticaretle geçimini sağlayan birçok aile var. Ayrıca İran ve Türki Cumhuriyetlere kadar yük taşımacılığı yapan birçok kişi var. Ne var ki bu kişilerin sınırdan geçişlerinde Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği hiçbir önlem alınmamaktadır. Basit tıbbi muayenelerle, sadece ateş bakılarak Kovid-19 olup olmadıkları tespit edilmeye çalışılıyor” dedi.
Türkiye Sağlık Bakanı ve İçişleri Bakanı her gün koronavirüse karşı alınan yeni önlemleri duyuruyor.
Önlemler için geç kalındığını belirten Osman Sağlam, “Çin’de ilk vaka 27 Aralık 2019 tarihinde çıkıyor, İran’da 19 Şubat 2020’de. Virüs tüm hızıyla sınırlarımıza dayanmış ve ölümlere sebep olmuşken, ülkemize de uğramadan geçmesi beklenemezdi. Buna rağmen tüm ülkede olduğu gibi, Mardin gibi iç ve dış turizmin rağbet gördüğü bir yerde Kovid-19 salgınını engelleme, koruma ile ilgili herhangi bir önlem alınmadı. Oteller, alışveriş yerleri, eğlence mekanları açık tutuldu” ifadelerini kullandı.
Sağlam, Mardin’de önlemler geç alınınca korona virüsü taşıdığı şüphesiyle insanların evlerinde karantina altına alındığını kaydetti.
Edindiği bilgileri paylaşan Sağlam, karantinada bulunan kişilerin ağırlıklı olarak şoförlerden oluştuğuna dikkat çekti.
Sağlam, “Bildiğimiz kadarıyla şu an çoğunluğu Kızıltepe ve Nusaybin’de bulunan ve önemli bir kısmı şoförlerden oluşan 500’den fazla vatandaşımız evde karantinada bulunmaktadır” diye konuştu.
Sağlam ayrıca, doktorların hastalara korona virüsü teşhisi koymaktan çekindiklerini söyledi.
Hastaya virüs teşhisi koyan bir doktorun hastalığı açıklaması nedeniyle izne çıkarıldığını belirten Sağlam, bu durumun sağlık personelini ve doktorları ürküttüğünü ifade etti.
Sağlam, “Hekimlerin tanı koymaktan korktukları çok sayıda hasta var. Açıkçası özel hastaneler de diğer hastaneler de korona virüsü tanısı koymamaları için hekimlere baskı yapıyor” dedi.
Sağlam, devletin korona virüsü ile ilgili yeteri kadar önlem almadığı için, halk arasında da bir vurdum duymazlık söz konusu olduğuna dikkat çekti.
Fabrikaların, 300-400 kişinin dar bir alanı paylaştığı işyerlerinin hâlâ açık olduğunu hatırlatan Sağlam, “Bu da halk sağlığı açısından ciddi risk taşıyor” değerlendirmesinde bulundu. (Kaynak:Duvar)