Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

TÜSİAD: İnsanlar geçimimi nasıl sağlarım korkusu yaşamamalı

46

ÖZGÜR ÜLKE- Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle açıklanan “Ekonomik İstikrar Paketi”nin tek başına çözüm olmayacağını söyleyen TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, bu teşviklerden yararlanamayacak kesimler için “Doğrudan hanehalkına transferler gündeme gelebilir” önerisinde bulundu.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları (TÜSİAD) Başkanı Simone Kaslowski, tüm dünyada sosyal ve ekonomik felaket olarak tanımlanan koronavirüs salgınına ilişkin Dünya Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Ekonomik İstikrar Paketi” başta olmak üzere Kovid -19 salgınıyla yaşanan ekonomik ve sosyal gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan TÜSİAD Başkanı Kaslowski, açıklanan paketin tek başına çözüm olmasının mümkün olmayacağını söyledi.

Paketi sadece bir başlangıç olarak görmek gerektiğini belirten Kaslowski, “Yurt dışı talep de özellikle Avrupa olmak üzere orada alınan önlemler nedeniyle durma noktasına artık yaklaşıyor. Dolayısıyla, tek bir paketin tek başına çözüm ya da çare olması mümkün değil. Bunu bir süreç yönetimi olarak görmek lazım. Pek çok ülke de açıkladıkları paketleri sürekli güncelliyor, destek miktarını artırıyor” dedi.

İŞİNİ KAYBETME KORKUSU

Kaslowski, “İlk öncelik istihdamı korumak olmalı. İnsanlar zaten hem kendilerinin hem sevdiklerinin sağlıkları konusunda fazlasıyla endişe duyuyorlar. Bir de işimi kaybeder miyim, geçimimi nasıl sağlarım korkusu yaşamamalı” diye konuştu.

Kaslowski, şöyle devam etti: “Ama şunu da belirteyim hem ekonomik tedbirlerde hem de sağlıkla ilgili tedbirlerde önden gitmek yani mümkün olan en sıkı tedbirleri en erken zamanda almak tercih edilmeli. Bu yol ilk bakışta maliyetli gözükebilir ama gecikmenin maliyeti hem insani hem de ekonomik boyutlarda çok daha vahim noktalara gidebiliyor. İtalya, İspanya gibi örnekler iyi bir ders niteliği taşıyor bu açıdan. Erken tedbir almak hayat kurtarır. Gerektiğinde yeni paketler gündeme gelebileceği de ifade edildi. Çünkü tüm ülkelerde sürecin seyrine göre sürekli farklı tedbirler alınma ihtiyacı doğuyor. Ülkemiz de farklı değil. Henüz 15 gün önce sadece tek bir vakadan bahsederken şimdi binlercesinden bahsediyoruz. Salgının yayılım hızını azaltmak için başta daha az tedbir varken şimdi çok daha fazlası devreye girmeye başladı. En önemlisi insanlar da meselenin ne kadar ciddi olduğunu daha iyi görmeye başladı. Dolayısıyla daha fazla insan evde kalmaya çalışıyor.”

HANEHALKINA TRANSFER

Bu süreçte üretimin ya da hizmetin durması sebebiyle gelir elde edemeyen esnaf, kuaför, perakende mağazaları gibi işletmelerde, KOBİ’ler hatta bir süre sonra büyük işletmelerde işverenin bu yükü tek başına kaldırabilmesi mümkün olmadığı dile getiren Kaslowski, bu nedenle pek çok ülkede devletin olumsuz etkilenen sektörlerde ücretin belli bir bölümünü karşıladığına işaret etti. Kaslowski, İngiltere’nin bu krizde yüzde 80’ini karşılayacağını açıkladığını belirtti.

Hollanda ve Danimarka’da benzer uygulamalar olduğunu söyleyen Kaslowski, “Bizde de kısa çalışma ödeneği var. Bu uygulamadan yararlanma şartlarında bazı kolaylıklar yapıldı, ihtiyaca göre daha geniş bir kesimin yararlanması yönünde güncellenmesi de değerlendirilebilir. Ayrıca maalesef ülkemizde bu teşviklerden yararlanamayacak konumda olan, önemli ölçüde kayıt dışı ve kendi hesabına çalışan var. Bu kesimler için de gelir kayıplarını telafi edecek mekanizmaların düşünülmesi gerekecektir. Doğrudan hanehalkına transferler de bu bağlamda gündeme gelebilir. Amerika bunu yapıyor, Hong Kong ve G. Kore’de yapıldı. Ayrıca hastalık nedeniyle, ya da pozitif vaka olması şüphesiyle izole edilme amaçlı karantina altına alınan kişilere nakit destekleri verilebilir” dedi.

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş