Bir kadın hikayesi: Mücadele ede ede büyüdü
ÖZGÜR ÜLKE- Kuma dayatmasına karşı gelip boşandıktan sonra Derik’ten Diyarbakır’a göç eden 70 yaşındaki Nuray Abay, yıllarca kapıcılık, çaycılık, çocuk bakıcılığı işlerinde çalışarak ayakları üstünde durmayı başardı.Abay’ın mücadelesi onu tanıyanlar arasında büyük takdir alıyor.
Mardin’in Derik ilçesinde dünyaya gelen 70 yaşındaki Nuray Abay, 15 yaşında ikin evlendirildi, evli kaldığı 20 yıl boyunca 4 kız çocuğu dünyaya getirdi. Hem evde zaman zaman da tarlada çalışarak 4 çocuğunu büyüten Abay, eşinin erkek çocuğun olmayışını gerekçe göstererek üzerine kuma getirme girişimine tepki gösterdi. Tepkiye rağmen eşi kuma yolunu seçince Abay, 1985 yılında eşinden boşanarak çocuklarını da yanına alıp ilçede yaşamını idame ettirmeye çalıştı. Burada 5 yıl kalan Abay, 1990 yılında ailevi gerekçelerle Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine göç etti. Çocuklarına bakmak için kapıcılık, çaycılık, çocuk bakıcılığı işlerini yapan Abay, tüm bu zorlukların yanında Kürt ve kadın özgürlük mücadelesi içinde yer aldı, eylemlerden etkinliklerden geri kalmadı.
18 YILDIR 8 MART’I KUTLUYOR
Bileğinden hiç çıkarmadığı sarı kırmız ve yeşil renkli bilekliği, ellindeki kına ve parmağındaki yüzükleri gösteren Abay, bilekliğin birçok polis tarafından çıkarılmak istendiğini, ancak direnerek vermediğini belirtti. 18 yıldır 8 Mart etkinliklerine katıldığı ve bugünkü mitingde de yerini alacağını ifade eden Abay, kadın bilinci ve mücadele azminin, kadının gücünü fark etmesiyle başladığını söyledi.
GÖÇLÜ DURUŞUN ÖNEMİ
Yaşının ilerlemesinden kaynaklı 2 yıldır çalışmadığını kaydeden Abay, yaşadıklarını anlatırken güçlü bir duruş sergilemenin önemine değiniyor. Abay, kendisine dayatılan tüm baskı ve zulümlere karşı daha da güçlenerek çıktığını belirterek, “Evliyken mücadele nedir bilmiyorduk. Eşim bizi hiçbir yere götürmüyordu. Biz parti ya da kadın mücadelesi nedir bilmiyorduk. Diyarbakır’a geldiğimizde ilk olarak emek verip ayaklarımızın üzerinde durma mücadelesi verdik. İlk başlarda çok zorlandım ancak sonrasında verdiğimi bu mücadelenin kadının özgürlüğü için olduğunu fark ettim ve daha da sıkı bir şekilde bağlandım” dedi.
‘YAŞAM BİZE MÜCADELE ETMEYİ DAYATIYOR’
Hem çalışıp hem de çocuklarına baktığını dile getiren Abay, erkeğe boyun eğmeyen 4 kız çocuğunu büyüttüğünü söyledi. Emek mücadelesi verirken bir yandan toplumsal gelişmeler içinde aktif bir şekilde rol aldığını kaydeden Abay, “HADEP’ten bu yana süre gelen Kürt partilerinin çalışmalarında aktif bir şekilde rol aldım. Sokakta kadınlar ile birlikte mücadele verdik. Açlık grevleri, kayyum atamalarına karşı verilen tepkilerde yer aldık. Kadının güçlü olması kadının elindedir. Hiç kimse kimseye bir şey vermez, sen kendin alacaksın. Mücadeleye devam edeceğim. Yaşam bize mücadele etmeyi dayatıyor. Mücadele etmesek yok olur gideriz” diye konuştu.