Rojava yönetimi virüs salgınında kimlerin kendilerine yardım ettiğini açıkladı
ÖZGÜR ÜLKE- Kuzey Suriye Özerk Yönetimi (Rojava) sağlık yetkilileri, yeni tip coronavirüs salgını ile mücadelede Kürdistan Bölgesi dışında hiçbir yerden yardım ve destek görmediklerini bildirdi. Rojava Kürdistanı’nda coronavirüs salgının yayılmasında yönetim WHO ve Suriye rejimini suçladı.
Cizîre Sağlık Komitesi Eş Başkanı Dr. Menal Mihemed, Rojava’da coronavirüs salgınında gelinen aşamaya ilişkin K24 televizyonuna değerlendirmelerde bulundu. Dr. Menal Mihemed, Hesekê’de iki Covid-19 vakasının tespit edilmesi ardından ülkede tedbirlerin farklı bir aşamaya geçtiğini belirterek, “Salgın dünya genelinde yayılırken bizim planımız virüsün ülkeye girişini önlemekti. Ancak vakaların tespit edilmesiyle birlikte şimdiki planımız virüsün yayılmasını önlemek ve hastaları tedavi etmek” şeklinde konuştu.
“Suriye rejimi ve WHO sorumludur”
Suriye rejiminin Rojava’ya bilerek virüs bulaştırdığını belirten Dr. Menal Mihemed, “Coronavirüs vakası bölgemizde bulunmuyordu. Ama bilinçli bir şekilde bölgemize bulaştırıldı. Bölgemize virüsün bulaşmasından Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ve Suriye rejimi sorumludur. Çünkü 2 Nisan’dan 16 Nisan’a kadar olan süre zarfında virüsün Suriye’de olduğunu gizlediler. Halbu ki o dönemde bir kişi yaşamını yitirdi ve çok sayıda insan coronavirüsüne yakalanmıştı. Şimdi bölgede tespit edilen coronavirüs vakası hayatını kaybeden kişinin ailesinden yayıldı” ifadelerini kullandı.
Salgının daha fazla yayılmaması için Heyva Sor a Kurdistan timlerinin 24 saat görev başında olduğunu dile getiren Dr. Menal Mihemed, “Virüsün görüldüğü mahale karantina altına alındı. Yine Hesekê kentini karantinaya alındı. Virüs kaptığından şüphelendiğimiz kişiler ailelerinden ayrılarak karantina altına alınıyor ve sağlık timleri tarafından tedavisi takip ediliyor” dedi.
“Rojava yönetiminin önceliği coronavirüs”
Rojava Özerk Yöneti’minin rutin işlerini durdurarak coronavirüs salgınına karşı alınacak tedbirlere ağırlık verdiğini dile getiren Dr. Mihemed, “Özerk Yönetimi’nin önceliği Rojava Kürdistanı’nda yaşayan 5 milyon vatandaşın yaşamını korumaktır” dedi.
Rojavalı yetkili, Qamişlo Hastanesi’nin Suriye rejiminin elinde olduğunu ve coronavirüs merkezine çevrildiğini belirterek, Suriye rejiminin Qamişlo’da coronavirüse karşı yeterli düzeyde tedbir almadığını söyledi.
“Kürdistan Bölgesi dışında kimse yardım etmedi”
Dr. Menal Mihemed, salgının dünya genelinde baş göstermesiyle birlikte Koalisyon Güçleri ve Dünya Sağlık Örgü’ne ilaç, maske ve solunum cihazı gibi hastaların tedavi sürecinde gerekli olan sağlık malzameleri için başvurduklarını ancak şimdiye kadar kendilerine herhangi bir uluslararası kuruluştan bölgelerine yardım ve desteğin gelmediğini sözlerine ekledi.
Cizîre Sağlık Komitesi Eş Başkanı Dr. Menal Mihemed şunları belirtti: “Sadece Kürdistan Bölgesi PCR cihazları göndererek bize destek verdi. Bunun dışında hiçbir yerden bir destek görmüş değiliz.”