Hangi ülke nasıl normalleşiyor? İşte ülkelerin so durumu
ÖZGÜR ÜLKE- Korona virüsü salgınına karşı alınan önlemler, son günlerde birçok ülkede kademeli olarak hafifletiliyor. Birçok Avrupa ülkesinde, ‘yeni normal’e dönüş başladı.
Peki hangi ülke, hangi koşullarda normalleşecek?
ALMANYA: DÜKKANLAR AÇILDI, LİGLER BAŞLIYOR
Almanya’da bir huzurevinde, sosyal mesafeye uyulması için camdan paravan yapılmış.
Salgını büyük ölçüde kontrol altına almış görünen Almanya’da normalleşme önceki hafta başladı. Sokağa çıkma kısıtlamalarının gevşetilmesi süreci bundan böyle, 16 eyaletin kendi yönetimleri tarafından idare edilecek. Belirli yerde salgının yeniden patlak vermesi halinde, Başbakan Angela Merkel’in ‘acil durum freni’ adını verdiği kuralla yeniden karantina uygulanabilecek.
Federal çapta alınan kararlar ise özetle şöyle:
* 800 metrekareden küçük dükkanların yanı sıra araba galerilerinin, bisikletçilerin ve kitapçıların açılmasına 20 Nisan’da izin verildi.
* Kademeli olarak diğer dükkanların tamamının açılmasına izin verildi.
* Okullar kısmen açıldı. Eğitim yaz döneminde tamamen normale dönecek.
* Alman 1’inci Futbol Ligi Bundesliga’da maçlar, 16 Mayıs’ta kapalı kapılar ardından seyircisiz oynanacak.
* İki ayrı evde yaşayanların artık birbirleriyle görüşmelerine izin veriliyor.
* Festivaller gibi kalabalık etkinliklerin ağustos sonuna kadar yasaklandı.
FRANSA’DA PARİS’E ÖZEL ÖNLEMLER
Fransa’da 17 Mart tarihinde çok katı sokağa çıkma kısıtlamaları devreye sokulmuş, vatandaşlardan sokağa her çıktıklarında izin formu doldurmaları istenmişti. Şimdi bu zorunluluk kalkıyor ve kısıtlamalar yarından itibaren hafifliyor. Üç hafta içinde yeniden gözden geçirileceği belirtilen hafifletme süreci şöyle işleyecek:
* Halkın artık sokağa çıkmak için seyahat izni belgesi alması gerekmeyecek.
* Araba ile 100 kilometreye kadar seyahate izin verilecek. Daha uzun seyahatler için özel izin alınması gerekecek.
* Başkent Paris’te trafiğin genellikle sıkışık olduğu saatlerde dışarıda olanlar, işverenlerinden izin belgesi veya seyahat zorunluluğunu kanıtlayan bir belge taşıyacak.
* Paris’te dört ‘kırmızı bölge’ oluşturulacak; buralarda bulunan park, bahçe ve okullar 11-18 yaş arası için kapalı kalmaya devam edecek.
* İlkokul ve kreşler yarından itibaren açılmaya başlayacak. ‘Yeşil bölgeler’de bulunan 11-15 yaş arası okullar 18 Mayıs’ta açılacak. Sınıflara 15 öğrenci kısıtlaması getirilecek; bazı okullarda derste maske zorunlu olacak. 15-18 yaş arası için okullar hazirandan önce açılmayacak.
* Paris’te AVM’ler hariç bütün dükkanlar açılacak. Mezarlıkların açılmasına izin verilecek. Bar ve restoranlar bir süre daha kapalı kalacak.
* 10’dan az kişinin bir araya gelmesine izin verilecek.
* Yaşlılar ve kronik hastalığı bulunanların sosyal mesafe tedbirlerine uyarak dışarı çıkmasına izin verilecek.
BELÇİKA’DA DÖRT KİŞİLİK ‘SOSYAL KÜME’LERE İZİN
Huzurevlerinde yüksek oranda ölümlere sahne olan Belçika’da, çok aşamalı bir plan devreye girecek:
* Bugünden itibaren, aynı evde yaşayan kişilerin evlerinde en fazla dört kişiyi ağırlamasına izin verilecek. Ancak bu dört kişinin başkalarının evlerini ziyaret etmesine izin verilmeyecek. Hükümetin bu planının, halkı aileleri ve arkadaşları arasında tercih yapmak zorunda bırakacağı belirtiliyor.
* 12 yaş üzerindeki herkesin toplu taşımada maske takması kuralı getirildi.
* Yarından itibaren dükkanların sıkı sosyal mesafe tedbirleriyle açılmasına izin verildi.
* Okullarda dersler 18 Mayıs’ta başlayacak ama sınıflarda en fazla 10 çocuğa izin verilecek.
* Kafe ve restoranlar 8 Haziran’da açılmaya başlayacak.
HOLLANDA’DA BEŞ AŞAMALI PLAN
Hollanda’da yarından itibaren beş aşamalı bir normalleşme planı öngörülüyor:
* Kütüphane, kuaför, güzellik ve masaj salonları gibi yerler yarından itibaren açılacak. İlkokullar da yarın kısmen açılacak.
* 1 Haziran’dan itibaren bar ve restoranlar açık havada hizmet vermeye başlayacak; bu tarihte ortaokullar da açılacak. Toplu ulaşım, herkesin maske takması şartıyla korona öncesi kapasitesinde çalışacak.
* 1 Temmuz tarihinde kamp ve oyun parkı gibi yerler açılacak; tiyatro, restoran ve sinemaların en fazla 100 müşteri kapasitesiyle kapalı ortamda çalışmasına izin verilecek.
* Daha büyük etkinlikler ve temas içeren sporlara, seks kulüplerine ve saunalara eylül ayında izin verilecek.
YUNANİSTAN TURİZMİ MERKEZE KOYDU
Atina merkezindeki Syntagma Meydanı’nda bulunan metro durağı.
İlk korona virüsü vakasının 26 Şubat’ta görülmesinin ardından hızla katı sokağa çıkma tedbirleri uygulayan komşu Yunanistan, tedbirleri 28 Nisan’da hafifletmeye başlamıştı. Bu tarihte halk, haftalar sonra ilk kez özel izin almadan veya gerekçe göstermeden sokağa çıkabildi.
* Yunanistan’da kiliseler bireysel olarak dua etmek isteyenler için 4 Mayıs’ta açıldı. Ayinlere ise 17 Mayıs’tan itibaren izin verilecek.
* Okul ve üniversiteler bugünden itibaren açılıyor ama öğrencilerin derslere farklı günlerde girmeleri de dahil olmak üzere sıkı sosyal mesafe tedbirleri uygulanacak.
* Dükkanlar yarın, kapalı alışveriş merkezleri 1 Haziran’da açılacak.
* Kafe ve restoranların açılmasına 1 Haziran’da izin verilecek. Sadece açık havada oturulmasına izin verilecek; sandalyeler arasında mesafe kuralına uyulacak.
* Ülkedeki plajlar 4 Mayıs’ta açılmışken, Yunan bilim insanlarının bu yaz turizmin kesilmemesi için özel dezenfektasyon, sosyal mesafe ve korona testi önlemleri planladığı belirtiliyor.
İTALYA HAZİRANI BEKLİYOR
Avrupa’da en fazla can kaybına sahne olan ikinci ülke olarak İtalya’da çok katı bir karantina rejimi uygulanmıştı. Mayıs başında halkın evlerinden 200 metreden daha uzağa gitmelerine izin çıktı ama bölgeler arası seyahat hâlâ yasak. İtalya’nın önümüzdeki günler için planları şöyle:
* Şu an sadece paket servis hizmeti veren bar ve restoranların 1 Haziran’dan itibaren tamamen açılması bekleniyor
* Kuaför ve güzellik salonları 1 Haziran’da açılacak.
* 18 Mayıs’ta bazı dükkanlar ve kütüphaneler açılacak.
* Spor takımları 18 Mayıs’tan itibaren toplu antremana çıkabilecek.
* En fazla 15 kişinin katılabildiği cenazelere, tercihen açık havada izin verilecek.
* Okullar eylüle kadar açılmayacak.
* Katolik Kilisesi’nin 18 Mayıs’tan itibaren ayin yapmasına izin verilecek.
İSPANYA DÖRT AŞAMADA AÇILACAK
İspanya’nın 4 Mayıs’ta açıkladığı dört aşamalı planı çerçevesinde, kısıtlamalar iki haftalık periyodlarla 10 Haziran’a dek aşamalı olarak hafifletilmiş olacak.
* Okullar 26 Mayıs’tan itibaren kısmen açılacak. Ancak tam açılma eylülde gerçekleşecek.
* Yarından itibaren teraslı restoran ve barlarda kısmen hizmet başlayacak; tan açılma 10 Haziran’da ve yüzde 50 kapasite ile gerçekleşecek.
* Sinema, tiyatro ve sergi salonları 26 Mayıs’tan itibaren açılmaya başlayacak ama sadece yüzde 30 kapasite ile hizmete izin verilecek.
* En fazla 400 kişinin sosyal mesafe ile katılacağı açık hava konserlerine izin verilecek.
* Kilise ve camilerin kısmi kapasite ile 11 Mayıs’tan itibaren açılmasına izin verilecek.