Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Dersim’de standardın üç kat üstünde polen yeni 13 bal bitkisi 

4

Duygu KIT

DERSİM – Dersim vadileri ve ormanlık alanlarıyla bölgede en fazla bitki türü ve yaban hayvanı popülasyonuna sahip il olma özelliğine sahip. Bölgedeki bitki ve hayvan popülasyonuna yönelik kapsamlı bir araştırmanın henüz yapılamamış olması birçok araştırmacıyı bölgeye çekerken, Dersim’de bitki çeşitliliğinin neredeyse beşte birinin endemik olarak kayıt altına alınmış olduğu belirtiliyor. Tunceli Arıcılar Birliği tarafından Hacettepe Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi’ne yaptırılan analizler sonucunda Dersim’de bulunun polenin ülke standartlarının üç katı üstünde olduğu aynı zamanda kayıtlarda bulunmayan on üç yeni farklı nektarlı bal bitkisinin bulunduğu belgelendi.

‘ANALİZDE ÇIKAN TÜRLER BUGÜNE KADAR BİTKİ ENVANTERİNDE BULUNMUYOR’ 

‘Tunceli ballarının Türkiye’deki diğer ballardan polen çeşitliliği bakımından yoğun olduğunu belgeledik’ diyen Tunceli Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan bal analizi sonuçlarına ilişkin şunları söyledi: “2016-2017 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi’nde bir çalışma başlattık. Bu çalışmadan 3 yıl sonra da Tunceli ballarını coğrafi işaretlenmesi için Tunceli ballarını polen analizlerini yaptırdık. Bunun üzerinden de coğrafi işarete başvurduk. En son Ege Üniversitesi’nde yapılan bir bal analizinde de 13 ayrı polen türüne rastlandi. Bu polen türleri bugüne kadar bitki envanterinde olmayan türler. Bu şu demek Tunceli’de 13 farklı nektarlı bal bitkisi var. Ama bu bitkilerinin hangileri olduğu henüz bilinmiyor.”

‘DOĞRU BAL İÇİN HEM ALICI HEM DE SATICI GARANTÖR ARAMALI

Piyasadaki sahte balların insan yaşamını ciddi bir şekilde tehdit ettiğini belirten Doğan, doğru ba için ürünün izlenebilir olması lazım dedi. Doğan sağlıklı bala ulaşım için şunları öneriyor: “Biz üreticinin sahada yaptığı çalışmada süreklilik istiyoruz. İlkbaharda arılara ne verdi, hangi ilacı kullandı, mumu nerden kullandı, balı nasıl hasat etti, arada kullandığı kap neydi gibi bir izlenebilirlikten bahsediyoruz. Doğru bala ancak böyle ulaşabiliriz. Sonra da elbette Arıcılar Birliği’nin garantör olduğu balların esnafta bulunmasını istiyoruz. Alıcıların ve esnafların da işletme koduyla garantör denetiminde bal teminini talep ediyoruz.”

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş