Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Dicle’nin son özgür çayı yok edilmek isteniyor 

8

Duygu KIT 

DERSİM-Silvan Elektrik Üretim Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan BİRSU HES ve Beton Santralı projesi ile ilgili Erzurum 2. İdare Mahkemesi aralarında jeoloji mühendisi, ziraat mühendisi, çevre mühendisi bulunduğu 11 kişilik uzman heyeti ile birlikte bugün proje sahasında keşif yaptı. Köylülerin vekilliğini üstlenen dosya avukatı Barış Yıldırım keşifte hazır bulundu.

‘HES PROJESİ’NİN İPTAL EDİLMESİ GEREKİYOR’ 

Avukat Barış Yıldırım, özellikle Dicle Nehri üzerine inşa edilen baraj ve HES’lerle Dicle havzasının ekolojik yıkıma uğratıldığını belirterek şunları söyledi: “Sarım Çayı Dicle havzasının son özgür akan kolu. Dicle havzası özellikle Dicle Nehri üzerine inşa edilen baraj ve HES’lerle ekolojik yıkıma uğratıldı. Bu havzada neslinin tükendiği sanılan endemik bir balık türü olan ‘Batman Bantlı Çöpçü Balığı’ bulunmakta. Bölgede BERN Sözleşmesi’e göre koruma altında bulunan birçok tür bulunmakta. Bilirkişi raporunun normalde 30 gün içerisinde ibraz edilmesi gerekir mahkeme de ona göre karar verecek. Tekrar diyoruz projenin kesin olarak iptal edilmesi gerekiyor.”

Ne olmuştu? 

Diyarbakır ili Lice ilçesi ve Bingöl ili Genç ilçesi sınırları içerisinde Dicle Havzası’nda yer alan Sarım Çayı üzerinde yapılması planlanan BİRSU HES ve Beton Santralı projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 19 Şubat 2014 tarihinde ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu’ kararı verilmişti. HES projesine verilen ‘ÇED olumlu’ kararına karşı köylüler, iptal davası açtı. Soru önergeleri ile Meclis gündemine de taşınan projeye karşı Mezopotamya Ekoloji Hareketi, 2021 yılında imza kampanyası başlatmıştı.

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş