Van Haber
Özgün ve tarafsız haberin adresi

Kürt kızının vasiyeti İsveçlileri şaşırttı

8.893

İsveç’te yaşayan genç Kürt kızı Hêro Beqayi, ölümünün ardından taziye kurulmaması, cenazesine çelenk gönderilmemesini vasiyet ederek İsveç kamuoyunu şaşırttı.

Uzun yıllardır kanser hastalığıyla mücadele eden Hêro Beqayi, “Öldüğüm zaman benim için taziye kurmayın. Cenazeme çelenk göndermeyin. Benim için yapacağınız masrafları insanlık için kanserle mücadele eden kurumlara bağışlayın” vasiyetinde bulunmuştu.

Hêro Beqayi olarak bilinen Hero Ömer, vasiyetini ölmeden önce yazılı olarak yakınlarına bildirdi.

Rojhılatlı Hêro’nun ailesi 2000’li yıllara doğru İsveç’e yerleşti. Aktivist ve yazar olan olan Hêro, yaşadığı İsveç’İn Linşoping kentinde 8 Şubat 2020 tarihinde kanser hastalığı nedeniyle 36 yaşında vefat etti.

Ölümünden önce vasiyetini yazan Hêro’nun vasiyeti ölümünden sonra ailesi tarafından yayınlandı.

Hêro vasiyetinde, “En kötü hastalığa yakalandığım için mutluyum. Ya da o bana rastladı. Acısıyla, mutluluğu ve yolculuğuyla, aldığı ve verdiği sevgisiyle en güzel anlarımı onunla geçirdim” ifadelerini kullandı.

Kanserden sonra yaşamı tamamıyla değişti

Yakınlarının anlattığına göre, Hêro kanser hastalığına yakalandığını öğrendiğinde yaşamını tamamıyla değiştirdi. İşine ve çalışmaya yoğunlaşarak hayattan zevk almaya başladı. 6 yıl boyunca kanserle mücadele ettiği süre boyunca kendisinin belirttiği gibi, eşi, arkadaşları ve akrabalarıyla en güzel anlarını geçirdi.

Hastalığa yakalandıktan sonra insani çalışmalara ağırlık veren Hêro, gelirini de insani çalışmalar konusunda faaliyet yürüten kurumlara bağışladı.

Hêro’nun arkadaşı ve insan hakları aktivisti Sakar Emin, “Hêro İsveç’te tanınan bir Kürt olarak, yaptıkları ve ölümüyle de bıraktığı tecrübe ile sonsuza kadar insanların anısında kalacak” dedi.

Sakar Emin, “Hêro’nun vasiyetinin devam etmesi ve yayılması için kampanya başlatacağız. Herşeyi kanser ile mücadeleye hizmete adayacağız” diye konuştu.

Hêro vasiyeti ve çalışmaları ile İsveçlileri şaşırttı

İnsan hakları aktivisti Lyan Endershon, “İlk kez böyle bir şey görüyorum. İnsanın ölümüyle de insanlığa hizmet edeceğini anladım. Hêro’nun yaptıklarını bütün İsveç toplumu biliyor” ifadelerini kullandı.

Hêro’nun ailesi kızlarının vasiyetini yerine getirerek taziye kurmadı.

Hêro’nun babası Ömer Beqayi, “Evimizde ya da farklı bir yerde taziye kurmama kararı aldık” dedi.

Ömer Beqayi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Hêro, cenazesine çelenk göndermek isteyenlerin kanserle mücadele kurumlarına bağışta bulunmasını istedi. Biz de Hêro’nun mutlu olduğu gibi saygı ile vasiyetini yerine getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Hêro’nun ailesi cesur bir adım attı

Hêro’nun yakın arkadaşlarında İsveç’te yaşayan Kürt aktivist Helalle Rafi, ailesinin Hêro’nun vasiyeti yerine getirmesinin cesur bir adım olduğunu söyledi.

Hêro’nun hastalık karşısındaki irade, istek ve kararlılığını bir tecrübe olarak adlandıran Helalle Rafi, “Onları yakından tanımadan cesaret ve güçlülüklerini anlamıyorsunuz. Görüp tanıdıktan sonra güçleri ve pozitiflilikleri karşısında şaşırıyorsunuz. Acaba normalde de öylemiydiler yoksa hayattan zevk almak için mi böyle oluyorlar. Hayatın her anından zevk almak için, su, kahve ve şarap içmekten, gezintiye çıkmaktan, doğa ve çevre ile kaynaşmaktan ve bir gül görmeken mutlu oluyorlar. Bazen hayattan zevk almak bile ölümü geciktirebiliyor” diye konuştu.

Avrupa’da ünlü komedi ve drama sanatçısı Kürt Oj Nojen ise, “Hêro ismi gibi kahraman. Hayatını yok edecek bir şeyle karşılaştığını öğrendiği zaman, insanlık için irade, güç ve mücadelesini diriltti. Yaptıkları sayesinde dünya onunla gurur duydu” dedi.

İsveç’in ünlü sanatçısı ve bir çok kez yılın sanatçısı ödülünü alan Nojen, İsveçce ve Kürtçe yazdığı şiirde, “Yaptığınla bütün dünya sana borçlu ve gurur duyuyor” ifadelerini kullandı.

İsveçli Mariya Hovlond ise Hêro’nun ölümüne ilişkin, “Hêro’ya yaşantısında olduğu gibi ölümüyle de bizlere bir şeyle öğrettiği için teşekkür etmeliyiz. Hêro İsveç tarihinde taziye masraflarını kanserle mücadeleye bağışlayan kişidir” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş