Cumhubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gidiyor. Erdoğan ABD’ye yola çıkmadan önce havalimanında açıklamalarda bulundu. Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen ve Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin “mevcut koşullar içinde” yeniden başlatılamayacağı vurgulanan rapora Erdoğan’dan çok sert tepki geldi. Erdoğan, “Gerekirse Avrupa Birliği ile yollarımızı ayırırız” dedi.. İşte o açıklamadan satır başları…
– Ülkemizin 14 Mayıs-28 Mayıs seçimlerinin demokratik olgunluk içerisinde gerçekleştirilmesinin iş çevrelerine olumlu yansıdığını görüyoruz.
– Varsın onlar didişmeye devam etsinler, biz bunları önemsemiyoruz. Sadece işimize bakıyoruz. Bundan sonra aynı hassasiyetle çalışmaya devam edeceğiz. Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
– Çok sayıda ülkeden liderle görüşme yapacağım.
– Dünya 5’ten büyüktür tezimizin daha fazla kabul görmesinden memnuniyet duyuyoruz.
– Küresel sistemde taşların yerinden oynadığı bu dönemi ülkemiz ve milletimiz adına fırsata çevirmekte kararlıyız.
– (Karabağ konusu) Bizim öncülüğümüzde Putin, Aliyev ve Paşinyan ile üçlü bir görüşme teklifimizi kendilerine ilettik. Bu konuda üçlüden öte biz dörtlü bir teklifte bulunduk. Gelişmeleri yakından takip edeceğiz.
– (İsveç’in NATO üyeliği) Batı ‘İsveç, İsveç, İsveç’ diyor. Biz de diyoruz ki parlamentomuz karar vermedikten sonra evet veya hayır dememiz mümkün değil. Öncelikle İsveç’in üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım. Yasayı hazırlamak yetmez, yasayı uygulamak gerekir.”
– (AP Türkiye Raporu) Benim düşüncem net. Avrupa Birliği, Türkiye’den kopmanın gayreti içerisinde. AB’nin Türkiye’den kopuş hamleleri yaptığı bu dönem içerisinde değerlendirmelerimizi yaparız. Bu gelişmeler karşısında değerlendirmemizi yaparız. Bu değerlendirmelerden sonra AB ile gerekirse yolları ayırabiliriz.
Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Türkiye hakkında hazırlanan ve “Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin ‘mevcut koşullar içinde’ yeniden başlatılamayacağı belirtilen 2022 yılı raporu 18’e karşı 434 oyla kabul edildi. 152 milletvekili çekimser oy kullandı.
– Temel haklar, hukukun üstünlüğü gibi konularda eleştirilere yer verilen rapora “Türkiye ile üyelik müzakerelerini sonlandırmayı” içeren değişiklik önergesi ise 460 oyla reddedildi.
– Türkiye’nin, dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam etme çabaları takdir edildi, AB Komisyonu’na Türkiye’ye daha fazla destekte bulunma çağrısı yapıldı.
– Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin “mevcut koşullar içinde” yeniden başlatılamayacağı belirtilen raporda, ilişkilerin geleceği için karşılıklı çıkarları kapsayan “paralel ve gerçekçi” bir çerçeve bulmaya yönelik sürecin başlatılması tavsiye edildi.