1993 yılında Diyarbakır’dan İstanbul’a göç ederek Türkiye’deki emek hayatının en sorunlu alanlarından biri olan tekstil sektöründe işçilik yapan Mehmet Dalkıran, aradan geçen 27 yılın ardından doğup büyüdüğü topraklara yatırım yapmak için döndü. Aynı zamanda 31 Ocak’ta yapılacak olan Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği seçiminde başkan adayı olan Dalkıran’ın amacı kentte bulunan tekstilcileri bir araya getirebilmek.
Diyarbakır Emek Haber sitesinin geçtiği habere göre Mehmet Dalkıran 27 yıl önce Diyarbakır’dan çıktı.
Mehmet Dalkıran… 27 yıl önce doğup büyüdüğü topraklardan göç etmek zorunda kalmış olmasına rağmen günün birinde Diyarbakır’a döneceği hayalini kurarak İstanbul’da önce tekstil işçiliği ardından da işletme sahibi oldu. İstanbul’da Diyarbakırlılar Derneği’nin başkanlığını da yapan Dalkıran, ‘Bir hayalim var’ dediği Diyarbakır hayalini gerçekleştirdi. Kentte yeni kurulan Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde fabrikasını tamamlayan Dalkıran, üretime başlayacağı, yani diğer bir deyimle ‘hayal’ini gerçekleştireceği günlerin mutluluğunu yaşıyor.
Diyarbakır’a yaptığı yatırımı, “90’lı yıllarda bu yana hayal ettiğim bir özlem” olarak tarif eden Dalkıran, sözlerini şöyle sürdürdü, ” Diyarbakır da yatırım yaparak bu kentin ekonomisine bir nebze de olsa katkı sunabilmektir temel amacım. Bizim buradaki yatırımımız yaklaşık 10 milyon TL civarındadır. Hedefimiz ilk etapta 400 kişilik bir istihdam yaratabilmek, bu da benim için çok değerli bir şey”
‘TEKSTİLCİLERİ BİR ARAYA GETİRMEMİZ GEREKİYOR’
Kısa bir zaman sonra yapılacak Olan Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği(GÜNTİAD) Başkanlığına aday olan Mehmet Dalkıran, hedefinin önce Diyarbakır ardından da tüm bölgedeki tekstilcileri bir araya getirerek dünyaca ünlü markaların üretimini Diyarbakır’da gerçekleştirmek ve en önemlisi de kendi markasını yaratmak…
GÜNTİAD’ın kurumsal bir kimlik haline gelmesi gerektiğini söyleyen Dalkıran şöyle devam etti, ” Diyarbakır’da kurulmuş olan Güneydoğu Tekstil Sanayi iş ve iş insanları Derneği, baI yönetimsel hatalardan kaynaklı artık iş yapamama noktasına gelmiş. İnsanların bir araya getirebilecek bir yapı yok. Burada da irili ufaklı 100’e yakın işletme var, bazı işletmelerde binin üzerinde insan çalışıyor, bazı işletmelerde 5-10 kişi çalışıyor. Oysa bu tarz kurumların amacı aslında küçükle büyüğü bir araya getirebilmek, birbirleri ile ticaret yapabilmelerini sağlamak ve bununla birlikte büyüyebilmek ve istihdam sağlayabilmek.
‘GÜNTİAD’IN SAYGINLIĞINI ARTTIRACAĞIZ’
“Diyarbakır’daki tekstil sektörü de, günlük kişisel çıkarları ön plana çıkartarak değil, GÜNTİAD’ın kurumsal kimliğini ön plana çıkartarak bütün sanayicileri bu çatı altında tekrar toplayabilmek gerekir. Bununla birlikte sadece Diyarbakır özelinde değil, önce bölgemizde sonra da Türkiye de hatırı sayılır bir kurum haline getirebilmek temel amacımız olacaktır. Dolayısıyla bizim yapmak istediğim şey ilk etapta bütün Diyarbakır’daki hatta bütün güneydoğu tekstil sanayicilerini bir araya getirebilmek. Hem onları birbirleriyle çalıştırabilmek ve belki yeni oluşturacağımız yönetim kurulunda alacağımız kararlarla kısa, orta ve uzun vadede projeler üretmek. Türkiye’deki batıdaki kurumsal şirketleri ve beraberinde Avrupa’daki birçok dünya çapındaki markaları burada üretebilmek, bizim amacımız bu. Bu minvalde dernek üyelerimizi yönetim sürecine katmak , kaynaştırmak ve birlikte yol alabilmek ilkesel yaklaşımımız olacaktır.
‘DİYARBAKIR İLE BAĞIM ÇOK GÜÇLÜ’
Diyarbakır ile bağının çok güçlü olduğunu, son yıllarda da özellikle sık sık Diyarbakır’da bulunmayı ihmal etmediğini söyleyen Dalkıran aynı zamanda İstanbulda bulunan Diyarbakırlılar Derneği’nin de başkanı. Dernek vesilesiyle insanlar ile sürekli iletişim halinde olduklarını belirten Dalkıran, şöyle devam etti, “Şu an GÜNTİAD’ın bu noktada olması duygusal anlamda beni çok rahatsız etti. Ben herkese eşit mesafede olduğum için belki bu süreçte elim daha güçlü olacak. Yani eğer İstanbul’da Diyarbakırlılar ile ilgili bir bağım olmamış olsaydı bir çalışmam olmamış olsaydı muhtemelen zorlanırdım ama buradaki bir çok arkadaşımızla Diyarbakırlılar Derneği üzerinden iletişim kurabildiğimiz için kendimi şanslı hissediyorum.”
Sembol Çamaşırları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dalkıran sözlerini şöyle bitirdi : “topraklarımıza olan özlemimiz ve sevdamız yeniden dönüşümüze vesile oldu. Bundan sonra memleketimizin kalkınması ve gelişmiş bir refah seviyesine ulaşması İçin elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğimizi belirtiyor, çalışma yaşamında ki tüm arkadaşlarımıza başarılar diliyorum.”