Diyarbakır’daki gazetecilik örgütlerinden ortak tepki: Elinizi gazeteciliğimizden çekin
ÖZGÜR ÜLKE-Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Mezopotamya Kadın gazeteciler Platformu ve TGS Diyarbakır temsilciliği gazetecilere yönelik tutuklamalara tepki gösterdi. Gazetecilik örgütleri son haftalarda gazetecilere dönük gözaltı ve tutuklamaların arttığına dikkat çekerek, tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.
Ortak açıklamayı Türkçe okuyan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, ‘’Ülkemizde ne yazık ki gazetecilere yönelik baskılar her geçen gün artıyor ve gazeteciler cezaevlerine doldurulmaya devam ediliyor. Üç gazeteci daha yaptıkları haberler tehlikeli bulunarak mahpus gazeteciler kervanına katıldı. Mart ayının daha başlarındayız ve bu son tutuklamalarla birlikte bu ay içerisinde tutuklanan gazeteci sayısı 8 oldu. Dünya çapında basın özgürlüğü konusunda sicili kabarık olan Türkiye’de son bir haftada gazetecilere böylesi pervasız bir yönelimin olması açıkçası bizleri derinden endişelendirmiştir. Özellikle Oda TV tarafından Libya’da bir MİT mensubunun yaşamını yitirmesiyle ilgili yapılan habere “tehlikeli haber” muamelesi yapılarak, zincirleme bir şekilde 6 gazetecinin tutuklanması basın özgürlüğünde geldiğimiz noktayı açıklar niteliktedir. Son tutuklamalarla 100’ü aşkın gazetecinin bulunduğu cezaevlerindeki gazeteci sayısına yenileri eklenmiştir.
GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR
Ancak bizler tutuklu gazetecilerin meslektaşları ve gazeteci örgütleri olarak ısrarla vurgulamakta yarar görüyoruz; bizler kamuoyu adına her alanda denetim görevi üstlenerek halkın doğru bilgiye ulaşmasını sağlamakla yükümlüyüz. Bunun için de doğru bildiğimizden asla taviz vermeyiz.Tekrardan buradan çağrı yapmak istiyoruz; artık gazetecilerin üzerinden elinizi çekin. Cezaevlerine bulunan gazeteci arkadaşlarımızın tamamını serbest bırakın. Çünkü şu artık iyi anlaşılmalıdır; Gazetecilik suç değildir’’ denildi.
ALTAN: GAZETECİLER BASKILARA KARŞI BİRLİK OLMALI
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Serdar Altan da, Kürtçe basın açıklaması yaptı. Altan, gazetecilere yönelik baskıların son bulması için gazetecilerin örgütlenmesi gerektiğine dikkat çekti.
TGS: HUKUKUN AYAKLAR ALTINA ALINDIĞI BİR DÖNEMİ YAŞIYORUZ
Türkiye Gazeteciler Sendikası Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral da, Son tutuklamalar ile birlikte cezaevlerindeki gazeteci sayısının 91’e yükseldiğini belirterek, ‘’ Peki neden? Türkiye toplumundan ne gizleniyor? Gazetecileri böylesine hedef haline getiren onları hukuksuz bir biçimde gözaltına alıp tutuklatan gerçekler ne? Hukuksuz biçimde diyoruz çünkü son yaşadığımız tutuklamalarda da bir kez daha gördük ki yargı bağımsız hareket etmiyor. Telefonla çağrılsalar gelecek olan gazetecilerin evlerine baskınlar yapılarak gözaltına alınıyorlar, serbest bırakıldıkları suç iddiasından bir gün sonra tutuklanıyorlar. Yargımız artık kopyala yapıştır modeliyle mi karar veriyor? Hukukun ayaklar altına alındığı bugünlerde gazeteciler olarak Adalet istiyoruz. Adalet istiyoruz çünkü, gazetecilik suç değildir.
Buradan Adalet Bakanına çağrıda bulunuyoruz ve gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanan meslektaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Hukuk ve adalet, bir gün herkes için gerekli olacaktır.
GÜNEY: ARTIK HANGİ HABERDEN TUTUKLANACAĞIMIZI BİLMİYORUZ
Mezopotamya Kadın gazeteciler Platformu sözcüsü Ayşe Güney, STK ve Kadın kurumlarına seslenerek, gazetecilere yönelik askılara sessiz kalmamalarını istedi. Güney, her sabah gazetecilerin hangi sebepten tutuklanacaklarına dair endişelerinin olduğuna dikkat çekerek, “Artık hangi haberden hangi sebepten tutuklanacağımızı bilmediğimiz bir sistemi dönemi yaşıyoruz. Can güvenliğimiz ve evlerimizin kimler tarafından basılacağını bilmediğimiz bir dönemi yaşıyoruz. Biz gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Biz hakikatin peşinden gitmeye devam edeceğiz.